Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ – Αισθητική πλαισίωση του σταθμού ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Το πρόγραμμα Aισθητικής Πλαισίωσης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ συνεχίζεται με συνέπεια προκειμένου στο δίκτυο του Μετρό να προβάλλεται τόσο η κλασική όσο και η σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Σήμερα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως χάρις στις ανασκαφές του μετρό κοσμούν 5 κεντρικούς Σταθμούς του δικτύου, ενώ σε 16 Σταθμούς προβάλλονται έργα καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού για την αισθητική πλαισίωση του Σταθμού ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (τον οποίο σήμερα κοσμεί το έργο του αείμνηστου Παναγιώτη Φειδάκη) προχώρησε στην προκήρυξη νέου αντίστοιχου Διαγωνισμού για τον Σταθμό ΠΑΝΟΡΜΟΥ.

Στον διαγωνισμό αυτό (προϋπολογισμού 150.000 €) συμμετείχαν συνολικά 26 Έλληνες και Ελληνίδες καλλιτέχνες και η Επιτροπή Διαγωνισμού, με ομόφωνη απόφασή της, προέκρινε στην δεύτερη και τελική φάση τις ακόλουθες υποψηφιότητες:

  • Κατζουράκης Μιχάλης – έργο ΜΑΖΑΡΕΚΟ

  • Μπούζας Βασίλειος – έργο ΠΛΑΤΩΝΑΣ

  • Σαραντοπούλου Χριστίνα – έργο ΠΑΛΜΟΣ

  • Βουτσινά Θεοδώρα & Παπαστεργίου Μιλτιάδης – έργο ΣΠΑΘΙΕΣ

  • Μουστάκας Αλέξανδρος – έργο ΖΕΥΣ

Στη δεύτερη φάση του Διαγωνισμού, οι προαναφερόμενοι υποψήφιοι υπέβαλαν τις ολοκληρωμένες μελέτες τους και τα πέντε έργα διαγωνίστηκαν ισότιμα. Η Επιτροπή Διαγωνισμού επέλεξε την καταλληλότερη προς υλοποίηση πρόταση για το Σταθμό ΠΑΝΟΡΜΟΥ και ανέδειξε ομόφωνα νικητή του διαγωνισμού τον κ.Μιχάλη Κατζουράκη με το έργο του ΜΑΖΑΡΕΚΟ.

Το Δ.Σ. της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ αποφάσισε πρόσφατα (11-05-2005) να αναθέσει στον καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη την υλοποίηση του έργου ΜΑΖΑΡΕΚΟ στον Σταθμό ΠΑΝΟΡΜΟΥ.

Πρόκειται για μια σύνθεση που θα τοποθετηθεί στην οροφή και στο κεντρικό μέτωπο του πρώτου επιπέδου του Σταθμού (χώρος έκδοσης εισιτηρίων), στα δύο μέτωπα πάνω από τις κλίμακες και στον τοίχο της μιας αποβάθρας.

Ο καλλιτέχνης επιτυγχάνει με τη χρήση καθρεφτών, που αντικατοπτρίζουν έγχρωμα φωτεινά σχήματα σε παρατακτική σύνθεση, να μετουσιώνει τη γεωμετρική τους αυστηρότητα σε ρυθμό, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο ένταση και ποικιλία χρωμάτων στο χώρο του Σταθμού.

Επιπλέον, χάρις στη χρήση των καθρεφτών, οι επιβάτες – χρήστες του Σταθμού ΠΑΝΟΡΜΟΥ προσλαμβάνουν διαρκώς εναλλασσόμενες εικόνες όταν κινούνται στους εσωτερικούς χώρους του Σταθμού.

Σταθμός ΠΑΝΟΡΜΟΥ – Έργο ΜΑΖΑΡΕΚΟ

Το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό κέρδισε το έργο ΠΛΑΤΩΝΑΣ του κ. Βασίλειου Μπούζα, ενώ το τρίτο βραβείο δόθηκε στο έργο ΠΑΛΜΟΣ της κας Χριστίνας Σαραντοπούλου. Αντίστοιχα, το τέταρτο και το πέμπτο βραβείο δόθηκε στο έργο ΣΠΑΘΙΕΣ της κας.Θεοδώρας Βουτσινά & του κ.Μιλτιάδη Παπαστεργίου και στο έργο ΖΕΥΣ του κ. Αλέξανδρου Μουστάκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των όρων του διαγωνισμού, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει, με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη, και τα υπόλοιπα έργα σε κάποιους άλλους Σταθμούς του δικτύου της, όπως συνέβη με το έργο «Φόρμες με υφαντό χαλκό» της κας Βάσως Πεκλάρη (β’ νικήτρια του διαγωνισμού αισθητικής πλαισίωσης για τον Σταθμό Μέγαρο Μουσικής), το οποίο σήμερα κοσμεί τα δύο επίπεδα του Σταθμού ΚΑΤΕΧΑΚΗ.

Σταθμός ΚΑΤΕΧΑΚΗ – ΕΡΓΟ ‘ΦΟΡΜΕΣ με υφαντό χαλκό’

Το πρόγραμμα Αισθητικής Πλαισίωσης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ σχεδιάστηκε και υλοποιείται με στόχο να βελτιώσει τον περιβάλλοντα χώρο των χρηστών του Μετρό, έτσι ώστε το Μετρό της Αθήνας να συνεχίσει να είναι μέσον μαζικής μεταφοράς επιλογής και όχι ανάγκης για τους χρήστες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Επικοινωνίας της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, τηλ. 210-6792031, φαξ 210-6726126, email [email protected]

Print Friendly, PDF & Email
WCAG