Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ-Ολοκλήρωση Α’ Σταδίου Διαγωνισμού

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ.Γιώργο Σουφλιά τον Οκτώβριο του 2004 για τη δημοπράτηση και κατασκευή των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρώτο στάδιο του Διαγωνισμού «Επέκταση της Γραμμής 2, Τμήμα Aγιος Δημήτριος – Ελληνικό» (προϋπολογισμού 330 εκ. EURO) με την προεπιλογή των κοινοπραξιών που μπορούν να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού. Ταυτόχρονα, οι κοινοπραξίες που επελέγησαν κλήθηκαν για το Β’ στάδιο του Διαγωνισμού.

Για την εξέλιξη αυτή ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς το Ελληνικό προχωρά ταχύτατα και μάλιστα οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί κατά 3 μήνες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό μας. Με την αλλαγή που κάναμε στο σχεδιασμό του έργου, με μικρή διαφορά στον προϋπολογισμό, η νέα επέκταση της γραμμής θα κατασκευαστεί υπόγεια στο σύνολό της. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η λύση της γέφυρας κατά μήκος της Λεωφόρου Βουλιαγμένης η οποία θα δημιουργούσε σημαντική ηχητική και οπτική ρύπανση. Έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του έργου, το οποίο εντάξαμε οριστικά στο Ταμείο Συνοχής με την τελευταία αναθεώρηση. Το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2006 και θα παραδοθεί μέσα στο 2009».
Αναλυτικότερα:

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, από τις 8 Εταιρείες / Κοινοπραξίες Ελληνικών και Αλλοδαπών εταιρειών, οι παρακάτω τέσσερις ανταποκρίθηκαν στα κριτήρια που τέθηκαν στα Τεύχη του Διαγωνισμού:

  • IMPREGILO – ΑΕΓΕΚ – SELI – ALSTOM TRANSPORT
  • AΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – SIEMENS A.G. – VINCI CONSTRUCTION GRANDS PROJECTS
  • ALPINE MAYREDER BAU GmbH – OBRASCON HUARTE LAIN S.A. – TEPNA A.E. – POWELL ELECTRICAL SYSTEMS INC.
  • J&P – AΒΑΞ Α.Ε. – F.C.C. CONSTRUCCION S.A. – ELECNOR S.A. – INSTALACIONES ONABENSA S.A.

Ταυτόχρονα οι παραπάνω κοινοπραξίες κλήθηκαν στο Β’ Στάδιο του Διαγωνισμού και αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου 2005 θα παραλάβουν τα τεύχη δημοπράτησης (οριστική μελέτη του έργου, προδιαγραφές, διακήρυξη, συγγραφή υποχρεώσεων και το υπόλοιπο πληροφοριακό υλικό) προκειμένου να υποβάλουν την Οικονομική Προσφορά τους για το έργο έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2005. Η ολοκλήρωση του Διαγωνισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Φθινοπώρου. Το έργο αφορά στην κατασκευή υπόγειας επέκτασης μήκους 5,5 χλμ., τη δημιουργία 4 νέων Σταθμών και υπογείου χώρου εναπόθεσης 8 συρμών. Επισυνάπτεται σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(ΑΛ.ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ)- ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η νέα γραμμή θα έχει μήκος 5,5 χλμ. και θα διαθέτει 4 νέους σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ)

Υπόγειος Χώρος εναπόθεσης 8 συρμών

  • Σταθμοί Μετεπιβίβασης από και προς τις Λεωφορειακές Γραμμές καθώς και Χώροι Στάθμευσης ΙΧ υψηλής χωριτικότητας στους σταθμούς ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
  • Συνολικός Προϋπολογισμός Κατασκευών: 350.000.000€
  • Εξυπηρέτηση 80.000 επιβατών ημερησίως
  • Aμεση πρόσβαση στους 4 Σταθμούς : 34.000 κάτοικοι των γύρω περιοχών
  • Εξυπηρετούμενες θέσεις εργασίας: 18.000
Είσοδοι -Έξοδοι Σταθμών

Όλοι οι νέοι Σταθμοί διαθέτουν εισόδους/εξόδους και στις δύο πλευρές της Λεωφ. Βουλιαγμένης, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως υπόγειες διαβάσεις. Συγκεκριμένα οι είσοδοι/έξοδοι σε κάθε Σταθμό βρίσκονται:

ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΛ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ & ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΛΙΜΟΣΛ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ & ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΛ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ & ΠΟΝΤΟΥ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΛ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ & Λ. ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσταση από το κέντρο της Αθήνας (Σταθμός ΣΥΝΤΑΓΜΑ) έως τον τερματικό Σταθμό ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα διανύεται μόλις σε 14 λεπτά, ενώ με το αυτοκίνητο σήμερα σε ώρες αιχμής χρειάζονται περισσότερα από 50 λεπτά!

Print Friendly, PDF & Email
WCAG