Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ-Υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά

  • Αρχική
  • Δελτία Τύπου
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ-Υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά
Αττικό Μετρό Α.Ε.

Με βάση τον προγραμματισμό που είχε ανακοινωθεί από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ  κ.Γιώργο Σουφλιά τον περασμένο Φεβρουάριο, στις 7 Ιουνίου 2006 δημοπρατήθηκε η επέκταση της Γραμμής 3 του μετρό στα Δυτικά Προάστια, από την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) έως τον Πειραιά, η οποία αφορά στην κατασκευή υπόγειας σήραγγας μήκους 8,2 χλμ. και τη δημιουργία 7 νέων Σταθμών Μετρό.
Σήμερα, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2006, υποβλήθηκαν στην Αττικό Μετρό οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρώτο στάδιο του Διαγωνισμού, των παρακάτω κατασκευαστικών εταιρειών:

  • ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – GHELLA S.P.A.
  • IMPREGILO – ΑΕΓΕΚ – SELI – ANSALDO
  • ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – S.C. SOARES DA COSTA S.A. – ZAGOPE-C.E. S.A.
    – CONSTRUTORA DO TAMEGA S.A.
  • ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – SIEMENS AG – VINCI
  • ΜΗΧΑΝΙΚΗ
  • J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. – FCC CONSTRUCCION S.A.

Οι κοινοπραξίες/εταιρείες αυτές θα αξιολογηθούν από την Αττικό Μετρό έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στα Τεύχη του Διαγωνισμού, και όσες προεπιλεγούν θα κληθούν στο δεύτερο στάδιο του Διαγωνισμού να υποβάλουν Οικονομική Προσφορά για το έργο.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η νέα επέκταση του Μετρό στα Δυτικά Προάστια θα ξεκινάει από τον Σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ) και θα καταλήγει στον Σταθμό Ευαγγελίστρια του Πειραιά, διαθέτοντας 7 νέους Σταθμούς και συνολικό μήκος υπόγειας σήραγγας 8,2 χλμ. Η επέκταση αυτή θα εξυπηρετεί τόσο τα Δυτικά Προάστια του Λεκανοπεδίου (Αγία Βαρβάρα, Νίκαια, Κορυδαλλός) όσο και τον Πειραιά, ο οποίος πλέον θα διαθέτει 4 νέους σύγχρονους Σταθμούς Μετρό (Ταμπούρια, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο και Ευαγγελίστρια) και θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε Δήμους που σήμερα έχουν σημαντική δυσκολία πρόσβασης στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.
Οι θέσεις των Σταθμών έχουν οριοθετηθεί ως εξής:

Σταθμός ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑΛεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου
Σταθμός ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣΠλατεία Ελευθερίας
Σταθμός ΝΙΚΑΙΑΠλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου
Σταθμός ΤΑΜΠΟΥΡΙΑΑιτωλικού & Μαυρομιχάλη
Σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣΛιμάνι (πλησίον του ομώνυμου Σταθμού των ΗΣΑΠ)
Σταθμός ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΗρώων Πολυτεχνείου & Βας.Γεωργίου
Σταθμός ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΓρηγορίου Λαμπράκη (πλησίον Γηροκομείου Πειραιά)

Η επέκταση της Γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) προς τον Πειραιά αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 160.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με άνεση, ασφάλεια και ταχύτητα με το Μετρό. Τόσο το Λιμάνι του Πειραιά όσο και η κεντρική και εμπορική περιοχή του Πειραιά με 3 νέους Σταθμούς (Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο και Ευαγγελίστρια) θα εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη για την εξυπηρέτηση του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 570 εκ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του έργου εκτιμάται στους 62 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Στη δημοπράτηση του έργου περιλαμβάνεται :

  • η μελέτη εφαρμογής,
  • τα έργα πολιτικού μηχανικού για την κατασκευή των 7 νέων Σταθμών και 8,2 χλμ σήραγγας,το μεγαλύτερο τμήμα του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της επέκτασης,
  • δοκιμές, θέση σε λειτουργία, εκπαίδευση προσωπικού και η συντήρηση της επέκτασης.

Για την κατασκευή των Σταθμών θα χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση η μέθοδος του ανοικτού ορύγματος (cut and cover), της υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μέσα (ΝΑΤΜ) και της επικάλυψης και εκσκαφής με διαφραγματικούς τοίχους.

Η κατασκευή της σήραγγας θα πραγματοποιηθεί με Μηχάνημα Διάνοιξης Σηράγγων (‘μετροπόντικας’) προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η όχληση στην λειτουργία της πόλης.

Print Friendly, PDF & Email
WCAG