Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Σακελλάρη για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων

  • Αρχική
  • Δελτία Τύπου
  • ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Σακελλάρη για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας συναντήθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχο Σακελλάρη για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση προέβησαν σε δηλώσεις:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων) : Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς, η παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του κ. Σακελλάρη. Η παρουσία του, επιβεβαιώνει την πολύ καλή συνεργασία της Τράπεζας της οποία ηγείται, με το Ελληνικό Δημόσιο. Γνωρίζετε ότι για πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί έργα ανάπτυξης στο ελληνικό κράτος. Η βοήθεια της Τράπεζας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή την περίοδο. Ο κ. Σακελλάρης -και στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαμε- επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η βοήθεια αυτή θα είναι αμέριστη ώστε τα έργα να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν.

Από τη δική μας πλευρά γνωρίζετε ότι προωθούμε σειρά έργων, αναλαμβάνοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι επίκειται η διαγωνιστική διαδικασία για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης. Επίσης προχωρούμε τις επεκτάσεις των υφιστάμεων γραμμών του Μετρό, ενώ δρομολογούμε την κατασκευή της νέας Γραμμής 4 ή Γραμμής V για το Μετρό της Αθήνας και ανάλογη πρόοδο προβλέπουμε για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Έχουμε να διαχειριστούμε τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στο πλαίσιο των συμβάσεων παραχώρησης και αναφέρομαι στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά με ευθύνη και σοβαρότητα προκειμένου να στηρίξουμε την εξέλιξη και ολοκλήρωση των έργων.

Επίσης, μας ενδιαφέρει να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων αναβάθμισης του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα, προκειμένου να επιτύχουμε βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας. Η Ελλάδα έχει μία από τις πλέον αρνητικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε την τέταρτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Το πρόγραμμα αυτό εκτιμούμε ότι έχει ύψος προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το θέσαμε υπόψη του κ. Αντιπροέδρου και νομίζω το αντιμετωπίζει καταρχήν με πολύ θετικό τρόπο.

Αναλόγως, θέλουμε να προωθήσουμε αναπτυξιακά προγράμματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο πρότυπο του επιχειρησιακού σχεδίου που έχουμε παρουσιάσει για τη Θεσσαλονίκη. Κάτι αντίστοιχο έχουμε κάνει και για την Κρήτη και επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα της Κρήτης και του Νότιου Οδικού ‘Αξονα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αντιπρόεδρο, ο οποίος πάντα δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη των έργων ανάπτυξης που βρίσκονται αυτή την ώρα σε μια κρίσιμη φάση. Ιδίως ενόψει της κρίσης στην πατρίδα μας, αντιλαμβάνεστε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι σημαντικός πυλώνας για να μην αποκλίνουμε από τους στόχους μας. Από τη δική μας πλευρά βεβαίως, πέρα από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αλλάξουμε στη θετική κατεύθυνση αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν καλύτερα, όσον αφορά στο σχεδιασμό και στη διαχείριση των έργων για να εξαλείψουμε το φαινόμενο των συμπληρωματικών συμβάσεων, να επιτύχουμε να μηδενιστούν πλέον οι παραβιάσεις των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και των προϋπολογισμών των έργων. Αυτό θα κάνει πιο αξιόπιστη την χώρα μας και πιο αποτελεσματική τη συνεργασία μας με ξένους Οργανισμούς, όπως είναι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω κ. Αντιπρόεδρε και σας διαβεβαιώ ότι η μέχρι τώρα βοήθεια που έχετε δώσει, να είστε σίγουρος ότι πιάνει τόπο και πιστεύω θα συνεχιστεί προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ (Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων): Θέλω και εγώ από τη δική μου μεριά να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό κ. Ρέππα για τη συνάντηση εργασίας που μόλις είχαμε. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, είναι πράγματι στο πλάι της χώρας μας με χρηματοδότηση για έργα που ουσιαστικά θα δώσουν την ανάπτυξη. Και όλοι ξέρουμε ότι η ανάπτυξη θα έρθεί μέσα από τέτοιες επενδύσεις, μέσα από την παραγωγική διαδικασία. Εμείς είμαστε εδώ, στο πλάι και της ελληνικής Κυβέρνησης και της ελληνικής Οικονομίας, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσουμε όλα αυτά τα έργα τα οποία θα βοηθήσουν ώστε να βγούμε από αυτήν τη κρίση στην οποία ήδη είμαστε.

Μέσα σε αυτή τη χρονιά, μπορώ να πω ότι έχουμε διπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις μας προς την Ελλάδα σε σχέση με αυτό που κάναμε παλαιά, σε σχέση με πέρυσι είναι πάνω από 50% οι χρηματοδοτήσεις μας. Είμαστε εδώ, εργαλείο δικό σας, αναπτυξιακό, για να μπορέσουμε μαζί να βρούμε αυτό τον τρόπο για την ανάκαμψη, για την ανάπτυξη.

Νωρίτερα είχα την ευχαρίστηση να ξεναγηθώ από τον Πρόεδρο του Αττικό Μετρό, τον κ. Τσίτουρα στο σταθμό της Αγίας Παρασκευής. Έτσι διαπίστωσα ότι ο σταθμός πραγματικά είναι, όπως ακριβώς τον περιμέναμε και εμείς. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε το μήνυμα ότι εμείς, σαν Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν χρηματοδοτούμε απλά έργα αλλά παρακολουθούμε και την εξέλιξή τους και την ολοκλήρωσή τους. Το Μετρό και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που χρηματοδοτούμε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και είναι έργα πραγματικά πνοής. Έχει αλλάξει ήδη τη ζωή των κατοίκων της Αθήνας, θα αλλάξει την ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, πραγματικά είμαστε περήφανοι που είμαστε συμμέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια.

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Σταθμός ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Επίσκεψη του κ. Πλούταρχου Σακελλάρη, Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, στο εργοτάξιο του Μετρό

(2/12/2010)

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο κ.Χρήστος Τσίτουρας, Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., ξενάγησε σήμερα τον κ.Πλούταρχο Σακελλάρη, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, και τον κ.Ιωάννη Οικονομίδη, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων, στο εργοτάξιο του Σταθμού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και στον ήδη λειτουργούντα Σταθμό ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ.Πλούταρχος Σακελλάρης δήλωσε ότι : «Η ΕΤΕπ στηρίζει εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια τα έργα Μετρό που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα που μου δόθηκε η δυνατότητα να δω από κοντά τις εργασίες για την ολοκλήρωση κατασκευής του σταθμού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ».

Στη συνέχεια ο κ.Ιωάννης Οικονομίδης δήλωσε ότι : «Η ΕΤΕπ είναι αρωγός τόσο στο Μετρό όσο και στα υπόλοιπα μεγάλα έργα του Υπουργείου Υποδομών. Όλοι μαζί θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση υλοποίησης του προγράμματος των νέων επεκτάσεων του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Ο κ.Χρήστος Τσίτουρας τόνισε ότι : «Η Αττικό Μετρό ΑΕ είναι ιδιαίτερα ευτυχής για τη δυνατότητα συνεργασίας με την ΕΤΕπ προκειμένου να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα έργα Μετρό. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, επίσκεψη στο Λουξεμβούργο στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ., όπου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά τα νέα μεγάλα έργα της Αττικό Μετρό ΑΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιστεύω ότι τα νέα μεγάλα έργα της Αττικό Μετρό ΑΕ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας τα αμέσως επόμενα δύσκολα χρόνια.

Όσον αφορά τον Σταθμό ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ήδη ξεκίνησαν οι απαραίτητες δοκιμές των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και μόλις ολοκληρωθούν, η Αττικό Μετρό ΑΕ θα ανακοινώσει την ημερομηνία λειτουργίας του νέου σταθμού».

Print Friendly, PDF & Email
WCAG