Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Οι οικονομικοί φορείς στηρίζουν το Μετρό Θεσσαλονίκης

  • Αρχική
  • Δελτία Τύπου
  • ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Οι οικονομικοί φορείς στηρίζουν το Μετρό Θεσσαλονίκης

Οι εκπρόσωποι των οικονομικών και παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης στηρίζουν το έργο του Μετρό και θα συμμετάσχουν στη συνδιαμόρφωση μίας εταιρικής σχέσης για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την περίοδο κατασκευής του έργου, αλλά και για την προβολή του Μετρό.

Στις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται, όπως επίσης προτάσεις για κοινές δράσεις προβολής του έργου όπως και των αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και επί του κειμένου του Μνημονίου Συνεργασίας, που θα συμφωνηθεί μεταξύ της Αττικό Μετρό και των φορέων της πόλης.

Τα ανωτέρω προέκυψαν κατά τη σημερινή σύσκεψη που με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αττικό Μετρό Α.Ε./ Μετρό Θεσσαλονίκης, την πρώτη από τις τέσσερις συσκέψεις που θα γίνουν με φορείς της πόλης, στο πλαίσιο της προσπάθειας συνδιαμόρφωσης της εταιρικής σχέσης, ο σκοπός και το περιεχόμενο της οποίας θα αποτυπωθούν στο ανωτέρω αναφερθέν Μνημόνιο , εντός του Ιανουαρίου.

Στη σύσκεψη, προήδρευσε ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Γιάννης Μαγκριώτης και μετείχαν οι εκπρόσωποι 12 φορέων . Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένα τα κονδύλια που απαιτούνται για την επέκταση προς Καλαμαριά, έργο που βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης , ενώ επιταχύνεται η εκπόνηση των προμελετών για τις επεκτάσεις προ τη δυτική Θεσσαλονίκη αλλά και, ανατολικά, για την επέκταση μέχρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» .

«Το δίκτυο των γραμμών του Μετρό θα εκτείνεται σε 33 χλμ. , με 33 σταθμούς. Αυτός είναι ο σχεδιασμός της Αττικό Μετρό Α.Ε. Οι πόροι κατά το ήμισυ σχεδόν , είναι εξασφαλισμένοι και οι υπόλοιποι θα δεσμευτούν έτσι ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν το 2018 ή το αργότερο, το 2020» όπως είπε ο κ. Υφυπουργός .

Το Μετρό, τονίσθηκε, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου Υποδομών των Μεταφορών (ΣΣΥΜ) –Masterplan 2010 – 2020, καθώς από ένα συνολικό ύψος απαιτούμενων επενδύσεων 8-10 δις. ευρώ, περίπου 4 δις. ευρώ θα απαιτηθούν για την κατασκευή του δικτύου του Μετρό.

Κατά τη σύσκεψη και μετά από σύντομη ενημέρωση των εκπροσώπων των φορέων για την πορεία του έργου, από το Διευθυντή Έργων Μετρό Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, οι εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν , δηλώνοντας κατ’ αρχήν την υποστήριξή τους στο έργο και στη δημιουργία εταιρικής σχέσης της πόλης με την Αττικό Μετρό Α.Ε.

Οι προτάσεις των φορέων

Στη συνέχεια και αφού ανέλαβαν τη δέσμευση, στο επόμενο 15νθήμερο, να καταθέσουν εγγράφως προτάσεις και αιτήματα, ζήτησαν την επίσπευση των εργασιών κατασκευής, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και ενίσχυση των επιχειρήσεων , στις περιοχές των υπό κατασκευή σταθμών, που πλήττονται. Επίσης, τέθηκε θέμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας , στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου στον πυρήνα του οποίου και γύρω από τους σταθμούς , κυρίως του ιστορικού κέντρου, θα σχεδιαστούν και αναπλάσεις συγκεκριμένων περιοχών.

Στη σύσκεψη μετείχαν δια των εκπροσώπων τους, οι εξής φορείς :

Bιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Γιάννης Μανδρίνος.

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ΤΚΜ, πρόεδρος Τάσος Κονακλίδης & το μέλος της Ομάδας για το ΣΣΥΜ Γιάννης Χατζόπουλος.

Εγνατία Οδός Α.Ε., πρόεδρος Τάσος Μουρατίδης & αναπλ.δ/ντής Μελετών Μιχαήλ Τσιτώτος.

ΓΕΩΤΕΕ/ Παράρτημα Κ. Μακεδονίας, πρόεδρος Παναγιώτης Πλατής.

Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Πάνος Σταθακόπουλος.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, α! αντιπρόεδρος Μανόλης Βλαχογιάννης.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος Χρήστος Βασιλάκος.

Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος Κοσμάς Καλογιάννης & δ/ντρια Χριστίνα Μολφέση.

Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, μέλος δ.σ. Δημήτρης Ραϊδης.

ΕΣΗΕΜ- Θ, υπεύθυνος εκδόσεων και έργων, Λάζαρος Χατζηνάκος.

Επίσης, μετείχε το μέλος της Επιτροπής Καθηγητών για τις προδιαγραφές του Masterplan, Ορέστης Καλογήρου.

AM_Thessaloniki_10.1.2011_LG

Print Friendly, PDF & Email
WCAG