Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδη με τους Δημάρχους Περιστερίου, Αγίας Μαρίνας (Χαϊδαρίου) και Αγ. Βαρβάρας

  • Αρχική
  • Δελτία Τύπου
  • ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδη με τους Δημάρχους Περιστερίου, Αγίας Μαρίνας (Χαϊδαρίου) και Αγ. Βαρβάρας
Αττικό Μετρό Α.Ε.

Συνάντηση με τους δημάρχους Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, Αγίας Μαρίνας (Χαϊδαρίου) Δημήτρη Μαραβέλια και Αγ. Βαρβάρας Γιώργο Καπλάνη είχε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Μ. Βορίδης. Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις τόσο από τον υπουργό όσο και από το δήμαρχο Περιστερίου αλλά και τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό» Χρήστο Τσίτουρα.

Μ. Βορίδης:Όπως ενδεχομένως θυμάστε, από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, είχε υπάρξει δέσμευση ότι θα υπήρχε επίσπευση του συγκεκριμένου έργου. Εις εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων, έχει ήδη κατατεθεί ο φάκελος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκτιμώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών και εν συνεχεία θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμβάσεως. Αυτό υλοποιεί και επεμπλέκει, αν θέλετε, ένα από τα ζητήματα που υπήρχαν εδώ στο Υπουργείο και θέλω να ελπίζω ότι με μια σειρά από ενέργειες που ήδη γίνονται, θα μπορέσουμε και να επισπεύσουμε την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, ώστε στο ταχύτερο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να παραδώσουμε στους σταθμούς προς χρήση.

Ερώτηση: Υπάρχει επιλεξιμότητα των έργων κ Υπουργέ;

Υπουργός: Νομίζω ότι θα λυθεί το ζήτημα αυτό και ευμενώς.

Ερώτηση: Για τη Ζήμενς γενικότερα και το πρόβλημα ,υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη; Διότι έχουμε ακούσει ότι μπορεί να συζητήσουμε ως χώρα κάποια αποζημίωση; Τι άλλαξε και μπαίνουμε στην τελική ευθεία; Υπάρχει και πολιτική συναίνεση, διότι είχατε πει από το βήμα της Βουλής ότι χρειάζεται πολιτική συναίνεση για ένα θέμα θάμα που είναι καθαρά οικονομικό και όχι πολιτικό. Είχατε πει ότι περιμένατε τις τοποθετήσεις των κομμάτων πολιτικά.

Υπουργός: Περιμένω τις τοποθετήσεις παρότι δεν αποτελεί ένα προαπαιτούμενο και δεν αναιρούν τη συγκεκριμένη πολιτική βούληση την οποία εκφράζει η κυβέρνηση. Αλλά μπορώ να σας πω ότι η μέχρι στιγμής εικόνα που έχω από το πολιτικό περιβάλλον και από τις θέσεις των κομμάτων, είναι ότι βρισκόμαστε όλοι συντονισμένοι σε αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως από την άλλη μεριά, να καταστεί σαφές, ότι οι αποζημιωτικές αξιώσεις του Δημοσίου κατά της Ζήμενς και η διαδικασία εξευρέσεως μια λύσεως την οποία χειρίζεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Οικονομικών κ Βενιζέλος είναι σε εξέλιξη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο προχωράει και προχωράει μα ταχείς ρυθμούς. Επομένως θα έλεγα, και σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες κάνει η κυβέρνηση για να επιλύσει και το ζήτημα αυτό.

Ερώτηση: Πρακτικά, πότε θα δούμε να κινούνται οι συρμοί; Θα ανοίξουν οι σταθμοί σε όλες τις κατευθύνσεις;

Υπουργός: Βεβαίως, πρόκειται για τους επτά σταθμούς. Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι ο συμβατικός χρόνος εκτελέσεως του έργου είναι εικοσιτρεισίμισι (23,5) μήνες. Παρά ταύτα, υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση που πηγάζει και από δεσμευτικές προθεσμίες που έχουν να κάνουν μα τις Ενωσιακές μας υποχρεώσεις, θεωρούμε για αυτό το λόγο ότι ο χρόνος εκτελέσεως του έργου, θα είναι τελικώς δεκαπέντε μήνες.

Ερώτηση: Έχετε συμφωνήσει με τον κ Βενιζέλο για το θέμα αυτό; Κατ’ αρχήν η αντίληψη ήταν ότι μάλλον υπήρχε διάσταση

Υπουργός: Είμαι σε συνεννόηση με τον κ Βενιζέλο .

Ερώτηση: Δηλαδή έχει απεμπλακεί το θέμα;

Υπουργός: Μάλιστα.

Ερώτηση: ‘Aρα, σε αυτό συμφωνήστε με τον κ Βενιζέλο;

Υπουργός: Βεβαίως.

-Ανδρέας Παχατουρίδης-Δήμαρχος Περιστερίου: Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό για την πρόκληση, εδώ στο Υπουργείο, για να συζητήσουμε το θέμα της λειτουργίας των επτά σταθμών Μετρό που είναι έτοιμοι, αλλά δυστυχώς εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν λειτουργούν. Η δήλωση πρέπει να είναι μία: Πραγματικά, για πρώτη φορά από δύο χρόνια, βλέπουμε ανοίγει μια προοπτική. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία και πιστεύουμε ότι στα τέλη αυτού του χρόνου-αρχές του επόμενου , οι επτά σταθμού Μετρό στο λεκανοπέδιο Αττικής θα λειτουργήσουν και θα εξυπηρετήσουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας. Βγήκε μια καλή είδηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία του λεκανοπεδίου της Αττικής γενικότερα, φτάνει στο τέλος της.

Ερώτηση: Για τους δημότες σας, τι σημαίνει αυτό;

Δήμαρχος Περιστερίου: Κατ’ αρχήν το Μετρό είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα, μια προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Προσδοκούμε όλοι, μετά από τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και ιδιαίτερα του κ Βορίδη, ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία και ότι η αγωνία θα τελειώσει πολύ σύντομα.

Χρήστος Τσίτουρας-Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Όπως είχα πει και στο παρελθόν, το θέμα της σηματοδότησης και παράδοσης των επτά σταθμών στους πολίτες του λεκανοπεδίου, ήταν ένα πολιτικό θέμα. Με την απεμπλοκή αυτού του πολιτικού θέματος, αρχίζει το τεχνοκρατικό στάδιο. Η εταιρεία, όπως έχει πράξη και κατά το παρελθόν, επιτυχώς θέλω να πιστεύω κατά γενική ομολογία, θα πράξει και σε αυτή την περίπτωση. Αυτό που δεσμεύεται η εταιρεία είναι ότι στο συντομότερο χρονικό διάστημα- ο Υπουργός μίλησε για περίπου 15 μήνες από 23,5 που προβλέπεται συμβατικά- εμείς πιστεύουμε μπορούμε να κάνουμε ακόμη καλύτερους χρόνους , ούτως ώστε να παραδοθεί το έργο των 7 σταθμών σε 160 χιλιάδες συμπολίτες μας, για να χρησιμοποιηθεί και να βοηθήσει οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά το λεκανοπέδιο. Αναφέρω ότι θα έχουμε κάθε μέρα 30 χιλιάδες λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους και επίσης λιγότερους 130 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Από οικονομικής άποψης υπολογίζονται έσοδα 65 εκατ. ευρω το χρόνο από πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν το Μετρό.

Ερώτηση : Κάνετε λόγο για 15νήνες, αλλά οι επεκτάσεις στο Ελληνικό πρέπει να λειτουργήσουν τον Ιούνιο…

Χρ Τσίτουρας: Οι επεκτάσεις του Μετρό, όπως ξέρετε, αν χρειαστεί να λειτουργήσουν, μπορεί να λειτουργήσουν και με άλλους τρόπους. Δεν είναι προαπαιτούμενο η σηματοδότηση για να λειτουργήσουν, αλλά πιστεύουμε ότι επειδή είναι όλο το έργο έτοιμο, νομίζω ότι είναι μια διαπραγμάτευση από θέση ισχύος πλέον με τη σύμβαση υπογεγραμμένη, ούτως ώστε να λυθεί και αυτό το θέμα.

Ερώτηση: Είχατε πει ότι όταν δοθεί το πράσινο’ φώς», θέλετε περίπου 6 μήνες για τα Δυτικά και 10 για τα Νότια Προάστια. Τώρα λέτε 15μήνες για όλα;

Τσίτουρας: Ακριβώς. Αυτό είναι το ολικό στάδιο. Έτσι αναφέρει η μία σύμβαση Θα τα δούμε στην πορεία με την υπογραφή της σύμβασης. Δεν μπορούμε τώρα να δεσμευθούμε για κάτι.

Ερώτηση: Πότε θα υπογραφεί;

Χρ.Τσίτουρας: Αμέσως μετά την ενημέρωση της Βουλής.

Ερώτηση: Για την επέκταση στον Πειραιά;

Χρ.Τσίτουρας: Τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσει το θέμα. Όπως γνωρίζετε έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση του Μετρό του Πειραιά και πιστεύω ότι σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα α είμαστε σε θέση -μετά και την ενημέρωση της Βουλής διότι πρόκειται για μεγάλο έργο- να έχουμε και επισήμως την έναρξη εργασιών του μετρό προς το λιμάνι του Πειραιά.

Print Friendly, PDF & Email
WCAG