Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Εξελίξεις σχετικά με την πρόοδο του έργου

Συνέχεια στο απολύτως δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού για την πορεία των έργων στο ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση όπου διευκρινίζει ότι το έργο συνεχίζεται και παρέχει εξηγήσεις για τα πιο συχνά τεχνικά ερωτήματα που αναφέρθηκαν στον δημόσιο διάλογο.
Με το σημερινό δελτίο τύπου θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό για άλλες μη τεχνικές πλευρές που αφορούν το έργο:

  1.  Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ επαναλαμβάνει την απόλυτη βούληση και ολοκληρωτική της δέσμευση για την πραγματοποίηση του έργου. Είναι έργο εθνικό. Θα δώσει ανάσα και ανάπτυξη στην πόλη.
    Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ τιμά τα λεγόμενα της με τις πράξεις της. Έχει πληρώσει έως και το τελευταίο Ευρώ των υποχρεώσεών της προς τον Ανάδοχο. Έχει εξασφαλίσει το σύνολο των κονδυλίων που χρειάζεται το έργο έως την ολοκλήρωσή του. Προνοεί ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση προϋπολογισμού. Συναινεί, συνεννοείται και συνεργάζεται.
    Ζητά από τους άλλους δύο βασικούς συμμέτοχους στο έργο, δηλαδή το Δήμο Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπο της πόλης και τον Ανάδοχο, να πράξουν και να συμπεριφερθούν και αυτοί ανάλογα.
  2. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που συνιστούν τη βασική αιτία καθυστέρησης του έργου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Στο ΜΕΤΡΟ της ΑΘΗΝΑΣ κράτησαν 10 χρόνια από το 1992 έως το 2002 στην περιοχή του Ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Παρόλα αυτά το έργο προχωρούσε παράλληλα σε άλλες περιοχές.
    Οι ανασκαφές είναι κέρδος για όλους μας. Ούτε βάρος ούτε εμπόδιο. Με την αφορμή του έργου, αποκαλύπτουμε την Ιστορία μας. Τα ευρήματα είναι κοινό απόκτημα υπερηφάνειας και κοινή η ευθύνη να τα προφυλάξουμε και να τα αναδείξουμε. Κανείς δεν κατέχει το μονοπώλιο της εθνικής συγκίνησης και της αγάπης για την πατρίδα.
  3. Είναι επίσης αναμενόμενο σε ένα τόσο σύνθετο, συστημικό, μεγάλο έργο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με την Ανάδοχο Κ/Ξ και τους φορείς της πόλης, είναι φυσιολογικό να αναδεικνύονται διαφορετικά συμφέροντα και προτάσεις. Κανείς δεν θα επιβάλει τις θέσεις του στον άλλο, οι διαφωνίες είναι μέρος του έργου. Το σημαντικό και το υγιές είναι να βρεθούν τρόποι επίλυσης των διαφορών ώστε το έργο παράλληλα να προχωρά.
    Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αποδέχθηκε πλήρως τη μέθοδο επίλυσης διαφορών, δηλαδή την παραπομπή των διαφωνιών με τον Ανάδοχο στα αρμόδια δικαστήρια γιατί εξασφαλίζει δικαιοσύνη, νομιμότητα και παράλληλα τη συνέχιση εργασιών.
    Το ίδιο πνεύμα επέδειξε και με τη συνεργασία στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με το Δήμο Θεσσαλονίκης στο θέμα της απόσπασης και επανατοποθέτησης του συνόλου σχεδόν των Αρχαιολογικών ευρημάτων εντός του Σταθμού Βενιζέλου. Εφόσον λοιπόν οι μέθοδοι επίλυσης διαφορών είναι κοινά αποδεκτές και δεν αποτελούν λόγο καθυστέρησης του έργου, η επίκληση των διαφωνιών παύει να έχει νόημα. Δεν βοηθά το έργο, κάνει κακό στην πόλη.
  4. Και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ο Ανάδοχος και όλοι οι φορείς της πόλης και της Πολιτείας οφείλουμε να δούμε ξανά από κοινού τα προβλήματα και την αναστάτωση που το έργο γεννά για μερίδα επαγγελματιών και κατοίκων που βλάπτονται από τις μακροχρόνιες εργοταξιακές εγκαταστάσεις. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ τον επόμενο μήνα θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στους συμμέτοχους φορείς αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία.

Το ΜΕΤΡΟ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ θα γίνει γιατί το επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον και το απαιτεί η κοινή λογική. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θεωρεί το έργο όχι μόνο μέρος της ευθύνης της ως εκπροσώπου του δημοσίου αλλά σαν ευκαιρία ανάδειξης του ρόλου της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας και σαν παράδειγμα προσπάθειας συνεννόησης και συνεργασίας για κοινό σκοπό.

Print Friendly, PDF & Email
WCAG