Search 
   
Home Page > Κατασκευή   Λειτουργία
Ελληνικό

Το έργο επέκτασης της Γραμμής 2 προς το Ελληνικό προέβλεπε αρχικά την δημιουργία γέφυρας κατά μήκος της κεντρικής νησίδας της Λεωφ.Βουλιαγμένης, η οποία όμως θα δημιουργούσε σημαντική ηχητική και οπτική όχληση. Μετά από απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διακόπηκε ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο αυτό και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ προκήρυξε νέο, όπου το σύνολο της Γραμμής είναι πλέον υπόγειο, καθώς βάσει αναλυτικότερης εξέτασης του τρόπου κατασκευής διαπιστώθηκε ότι η υπογειοποίηση της Γραμμής θα επέφερε μικρή διαφορά στον προϋπολογισμό και στον χρόνο κατασκευής του έργου.

Στις 8 Μαρτίου 2006 υπογράφθηκε η σύμβαση για την υπόγεια επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ελληνικό. Το συνολικό μήκος της επέκτασης είναι 5,5 χλμ και περιλαμβάνει τους εξής 4 νέους σταθμούς: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ, καθώς επίσης και υπόγειο χώρο εναπόθεσης 8 συρμών για τις ανάγκες λειτουργίας της επέκτασης.

Όλοι οι νέοι Σταθμοί θα έχουν μήκος 110 μ και θα αποτελούνται από 3 επίπεδα, ενώ θα διαθέτουν εισόδους / εξόδους και στις δύο πλευρές της Λεωφ. Βουλιαγμένης. Για την κατασκευή της σήραγγας χρησιμοποιήθηκε μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων ΤΒΜ-ΕΡΒ, με διάμετρο κεφαλής 9,5 μ. Οι σταθμοί, τα φρέατα αερισμού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και ο χώρος εναπόθεσης συρμών κατασκευάζονται με την μέθοδο του ανοικτού ορύγματος.

Με την επέκταση της Γραμμής αυτής θα εξυπηρετείται συγκοινωνιακά η ευρύτερη περιοχή κατά μήκος του άξονα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, δηλαδή οι περιοχές των δήμων Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού. Συγκεκριμένα, με την προσθήκη της εν λόγω επέκτασης στο δίκτυο του Μετρό εκτιμάται ότι η ημερήσια επιβατική κίνηση του Μετρό αναμένεται να αυξηθεί κατά 80.000 επιβάτες. Αντίθετα, στην οδική κυκλοφορία εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της τάξεως των 50.000 μετακινήσεων με ΙΧ ημερησίως.

Επίσης με την αναδιάρθρωση και την επέκταση των τοπικών αστικών συγκοινωνιών, με τη διαμόρφωση Σταθμών Μετεπιβίβασης από και προς τις Λεωφορειακές Γραμμές καθώς και τη δημιουργία Χώρων Στάθμευσης ΙΧ στους νέους Σταθμούς, αναμένεται να εξυπηρετηθούν και νοτιότεροι Δήμοι, όπως αυτοί της Γλυφάδας, της Βούλας κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσταση από τον Σταθμό ΕΛΛΗΝΙΚΟ έως το κέντρο της Αθήνας (Σταθμός ΣΥΝΤΑΓΜΑ) θα διανύεται μόλις σε 14 λεπτά, ενώ με το αυτοκίνητο σε ώρες αιχμής σήμερα χρειάζονται περισσότερο από 45 λεπτά!


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟY

Ιούλιος 2011

Συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξης των αρχαιολογικών ανασκαφών στους σταθμούς Αργυρούπολης και Αλίμου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση και η απόδοση στους ιδιοκτήτες των χώρων οι οποίοι προσωρινά ήταν μέρος των εργοταξίων του Μετρό.
Ιούνιος 2011

Σε εξέλιξη οι εργασίες δενδροφύτευσης σε όλα τα εργοτάξια της επέκτασης.

Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων σε όλους τους σταθμούς.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εξοπλισμών της επέκτασης.Μάιος 2011

Ξεκίνησε η εγκατάσταση καπνοστεγών υαλοστασίων στο επίπεδο αποβάθρας των σταθμών.

Σε εξέλιξη οι εργασίες ανάδειξης αρχαιοτήτων στους σταθμούς Αργυρούπολη και Αλίμου.

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η επιφανειακή διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε όλες τις θέσεις του έργου, ενώ πρόσφατα υλοποιήθηκε η κυκλοφοριακή αποκατάσταση της Λ.Βουλιαγμένης και των οδών πέριξ του υπόγειου αμαξοστασίου της επέκτασης.

Απρίλιος 2011

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η εγκατάσταση ψευδοροφών σε όλα τα επίπεδα των 5 νέων σταθμών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές στα συστήματα σιδηροδρομικής επιδομής στα 5,5χλμ της επέκτασης.
Μάρτιος 2011

Ξεκίνησε η εγκατάσταση των ακυρωτικών μηχανημάτων σε ολους τους σταθμούς, ενώ συνεχίζεται η εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Σε εξέλιξη οι αποκαταστάσεις κυκλοφορίας της Λεωφ. Βουλιαγμένης στους σταθμούς Αλίμου και Αργυρούπολης.

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου σε όλους τους σταθμούς της επέκτασης καθώς και στο χώρο πάνω από το υπόγειο Αμαξοστάσιο.


Φεβρουάριος 2011

Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου σε όλους τους σταθμούς της επέκτασης καθώς και στον χώρο πάνω απο το υπόγειο αμαξοστάσιο.

Σε εξέλιξη οι αποκαταστάσεις κυκλοφορίας της Λεωφ. Βουλιαγμένης στους σταθμούς ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ.
Ιανουάριος 2011

Ξεκίνησε η εγκατάσταση πυράντοχων υαλοστασίων στους χώρους κοινού όλων των σταθμών.

Συνεχίζεται η εγκατάσταση καλωδιώσεων για τα συστήματα φωτισμού και τηλεπικοινωνιών.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2009.

Επιστροφή στην κορυφή

   
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας
    Τελευταία Ενημέρωση: 3/8/2011
 
     
                                                         

   ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ©2007 All rights reserved
Powered by Osmium™ | Creative Marketing S.A.