Αττικό Μετρό Α.Ε.
Ιδρυτικός νόμος της ΑΜ
Ιστορικά στοιχεία
Οικονομικά Στοιχεία
Μειώσεις κύριων Λειτουργικών Δαπανών
Κοινωνική Παρουσία
Οργανόγραμμα Αττικό Μετρό Α.Ε.
Θέσεις Εργασίας
Πιστοποίηση ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
Πρόσθετες Αρμοδιότητες της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.


Search

 
   
 
Αρχική σελίδα > Εταιρεία > Κατασκευή   Λειτουργία
Αττικό Μετρό Α.Ε.

   
 Κατεβάστε σε μορφή .jpg

H ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ είναι μια σύγχρονη εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, με προσωπικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, η οποία με υπεύθυνο σχεδιασμό και συστηματική δουλειά υλοποιεί την ανάπτυξη του δικτύου του Μετρό της Αθήνας. Σήμερα, οι δύο Γραμμές του Μετρό της Αθήνας έχουν συνολικό μήκος περίπου 59,1 χλμ και 41 σύγχρονους σταθμούς (συμπεριλαμβανομένων των 4 Σταθμών καθώς και τα 20,7 χλμ γραμμής του προαστιακού από τον σταθμό ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ προς Αεροδρόμιο) και εξυπηρετούν 968.000 επιβάτες. Επίσης, η Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ εξυπηρετεί αντίστοιχα περισσότερους από 415.000 επιβάτες. Έτσι -μαζί με το Τραμ και τον Προαστιακό- το Μετρό συμβάλλει στη σύνθεση ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού δικτύου και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο.

Εκτός από την άνεση, την ταχύτητα και αξιοπιστία των δρομολογίων του, το Μετρό της Αθήνας φημίζεται για τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά εκθέματα στους κεντρικούς Σταθμούς του δικτύου του, καθώς και για τα έργα τέχνης διακεκριμένων καλλιτεχνών σχεδόν σε όλους τους Σταθμούς των Γραμμών 2 και 3. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χάρη στην κατασκευή του Μετρό της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή στην Πρωτεύουσα (79.000 τ.μ.) η οποία έφερε στο φως περισσότερα από 50.000 αρχαιολογικά ευρήματα από την νεολιθική περίοδο έως την σύγχρονη εποχή.

Ένα από τα πιο σημαντικά και εξίσου πολύπλοκα έργα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ είναι η κατασκευή Μετρό στην Θεσσαλονίκη. Η Σύμβαση για την κατασκευή Μετρό μήκους 9,6 χλμ με 13 σύγχρονους Σταθμούς  υπογράφθηκε στις 7 Απριλίου 2006 και οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ και οι δύο Μετροπόντικες έχουν ήδη ολοκληρώσει αθόρυβα και χωρίς καμία όχληση 11.300 μ. (Δεκέμβριος 2012) παράλληλης σήραγγας  σε βάθος από 16 εως 31 μέτρα. Η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η αποτελεσματικότητα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει ως αποτέλεσμα την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου δικτύου μετρό το οποίο μάλιστα  θα υπερτερεί τεχνικά από αυτό της Αθήνας. Το Μάιο του 2009, το Υπoυργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. προχώρησε στη δημοπράτηση της πρώτης επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά όπου τον Ιούνιο του 2013 υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Παράλληλα σε στάδιο μελέτης βρίσκεται και η άλλη επέκταση προς Σταυρούπολη. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα πλήρες δίκτυο Μετρό στην Θεσσαλονίκη, το οποίο θα μεταμορφώσει συγκοινωνιακά τη ζωή της πόλης.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ συνεχίζει την υλοποίηση νέων επεκτάσεων του δικτύου. Τον Μάρτιο του 2012 υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για την περαιτέρω επέκταση της Γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα μέχρι τον Πειραιά (7,6 χλμ., 6 σταθμοί), προκειμένου ο Δήμος Πειραιά να αποκτήσει 3 Σταθμούς Μετρό και να συνδεθεί με το Αεροδρόμιο.  Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εξετάζει όλους τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης για την κατασκευή μιας νέας Γραμμής Μετρό, η οποία αναμένεται να αλλάξει δραστικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, αφού υπολογίζεται να εξυπηρετεί μέχρι και 500.000 επιβάτες την ημέρα, αλλά και να αναβαθμίσει σημαντικά τη ζωή στο Λεκανοπέδιο. Πρόκειται για τη νέα Γραμμή 4, μήκους 33 χλμ με 29 Σταθμούς (προϋπολογισμού 3,3 δισ. €), η οποία θα καλύψει την διαδρομή Περισσός – 'Αλσος Βεϊκου – Πανεπιστήμιο – Ευαγγελισμός – Βύρωνα – Κατεχάκη – Μαρούσι – Λυκόβρυση, καθώς και τις περιοχές Παγκράτι, Βύρωνας, Υμηττός και Ηλιούπολη.

   
 
Εκτύπωση σελίδας Αποστολή σελίδας
    Τελευταία Ενημέρωση: 18/12/2013
 
     
                                                         

   ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. ©2007 All rights reserved
Powered by Osmium™ | Creative Marketing S.A.