Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2-Δημοπράτηση επέκτασης προς Χαϊδάρι

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Το Μετρό συνεχίζει να επεκτείνεται και ήδη οι εργασίες για την επέκταση της Γραμμής 3 από το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ προς το ΑΙΓΑΛΕΩ, συνολικού μήκους 4,3 χλμ. με 3 νέους σταθμούς (ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής.

Παράλληλα όμως στις 4 Νοεμβρίου 2004 δημοπρατήθηκε η πρόσθετη επέκταση της Γραμμής αυτής, που με την προσθήκη ενός ακόμα σταθμού, θα φθάσει στον Δήμο Χαϊδαρίου. Το έργο έχει ενταχθεί οριστικά στο Γ’ ΚΠΣ κατά την πρόσφατη αναθεώρηση και έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα 20 ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν παραλάβει τα τεύχη του διαγωνισμού από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ. Η νέα καταληκτική ημερομηνία για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον διαγωνισμό είναι η 10 Ιανουαρίου 2004.

Η δημοπράτηση της επέκτασης ΑΙΓΑΛΕΩ-ΧΑΙΔΑΡΙ περιλαμβάνει :

  • τη σήραγγα της γραμμής μήκους περίπου 1,5 χλμ, η οποία θα διέρχεται κάτω από την Ιερά Οδό και θα διανοιχθεί με τη συμβατική μέθοδο υπόγειας κατασκευής.

  • τον Σταθμό ΧΑΙΔΑΡΙ, ο οποίος οριοθετείται στο οικοδομικό τετράγωνο της Ιεράς Οδού, Κρήνης, Κατσαρού και Αγίας Μαρίνας, με δύο εισόδους/εξόδους εκατέρωθεν της Ιεράς Οδού.Η θέση του σταθμού επιλέχθηκε με γνώμονα τη διαθεσιμότητα των χώρων και τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του, μέσω σταθμού μετεπιβίβασης & χώρων στάθμευσης.

  • το Σταθμό Μετεπιβίβασης – χώρων στάθμευσης ΙΧ αυτοκινήτων, ο οποίος θα κατασκευαστεί ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο με τον σταθμό ΧΑΙΔΑΡΙ και ο οποίος θα διαθέτει χώρους στάθμευσης για περίπου 380 ΙΧ οχήματα.

  • το Αμαξοστάσιο στην περιοχή του Ελαιώνα, συνολικής εκτάσεως 86.000 τμ, έργο εντελώς απαραίτητο για την λειτουργία της Γραμμής 3. Στην πλάκα οροφής του Αμαξοστασίου, εξετάζεται η κατασκευή του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων. Με την κατασκευή του Αμαξοστασίου και μελλοντικά του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, θα εξωραιστεί σημαντικά το περιβάλλον της περιοχής του Ελαιώνα.

Το Αμαξοστάσιο προβλέπεται να είναι έτοιμο το 2007, ενώ η Γραμμή και ο σταθμός ΧΑΙΔΑΡΙ το 2008.

Η επέκταση αυτή αναμένεται να εξυπηρετήσει συγκοινωνιακά την ευρύτερη περιοχή του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου και της Αγίας Βαρβάρας και ειδικότερα το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων, το Δρομοκαιτιο Θεραπευτήριο, το Αττικό Νοσοκομείο και τις εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Η επέκταση αυτή του Μετρό για τους κατοίκους των προαναφερομένων Δήμων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ο χρόνος μετακίνησής τους έως το κέντρο της Αθήνας (ΣΥΝΤΑΓΜΑ), θα είναι μόλις 8 λεπτά!

Αλλά και γενικότερα, η λειτουργία των 4 νέων σταθμών της Γραμμής 3, θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση περιοχών, που χρόνια τώρα έχουν σημαντικές δυσχέρειες πρόσβασης στον κεντρικό ιστό της πρωτεύουσας.

Εκτιμάται ότι η λειτουργία του σταθμού ΧΑΙΔΑΡΙ θα εξυπηρετεί 30.000 επιβάτες ημερησίως και η συνολική επιβατική κίνηση της Γραμμής 3, στο τμήμα ΧΑΙΔΑΡΙ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100.000 άτομα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός και η μελέτη της περαιτέρω επέκτασης της Γραμμής 3, από τον Σταθμό Χαϊδάρι προς τον Πειραιά και την Ζέα, με 7 νέους σταθμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκοινωνιακά περιοχές όπως η Αγία Βαρβάρα, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια, τα Ταμπούρια, το εμπορικό κέντρο του Πειραιά και το Πασαλιμάνι.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, τηλ. 210-6792031, φαξ 210-6726126, email [email protected]

Print Friendly, PDF & Email
WCAG