ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Σημαντική αναγνώριση του έργου της Αττικό Μετρό – Το Μετρό της Αθήνας στα 10 καλύτερα του κόσμου

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (ΑΜ) για ακόμα μία φορά λαμβάνει μία σημαντική αναγνώριση του έργου της. Αυτή τη φορά η «επιβράβευση» έρχεται από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός ταξιδιωτικός οδηγός Frommer’ s, κατέταξε το μετρό της Αθήνας στα δέκα καλύτερα μετρό του κόσμου, λόγω της έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων και σύγχρονων έργων τέχνης σε πολλούς του σταθμούς. Μάλιστα, συστήνει ενθέρμως σε όσους φθάνουν στην Αθήνα να τους επισκεφθούν.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει η ΑΜ στην ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων στα έργα της. Η ΑΜ με αφορμή τη συγκεκριμένη αναγνώριση, θέλει για μία ακόμα φορά να υπογραμμίσει την προσήλωσή της στην ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και στους σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Θεσσαλονίκης πρόκειται μάλιστα να αναδειχθούν κατά τρόπο μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΜ, και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τη μοναδικότητα παρουσίασης και προβολής τους. Μάλιστα πολλοί από τους Σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα αποτελούν πρότυπα μουσεία.

Εκτός από την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων η ΑΜ θα πλαισιώσει τους σταθμούς με Έργα Τέχνης που θα φιλοτεχνηθούν ειδικά για τους συγκεκριμένους σταθμούς και θα αναφέρονται στην πολιτιστική κληρονομιά της κάθε περιοχής. Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα η ΑΜ προγραμματίζει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για τα θέματα αισθητικής πλαισίωσης των σταθμών του Μετρό.

http://www.frommers.com/slideshows/818699-the-world-s-best-subways-10-top-cities#slide818708

The World’s Best Subways: 10 Top Cities

By Charis Atlas Heelan

Photo by swimparallel

Athens – Greece

One of the crowning achievements of this city’s Olympic bid was the creation of Attiko Metro, a system with stations housing archaeological exhibits and items that were uncovered while digging (walls, cisterns, urns, and even sarcophagi). Even if you don’t need to get to any of the 50-plus stations, it’s well worth a visit to Syntagma Square or Akropoli stations to see the relics or Ethniki Amyna station for more contemporary art installations. Though the trains aren’t that modern or efficient, the visual surroundings make it all worthwhile.

More Information: www.ametro.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://www.kathimerini.gr/836598/article/epikairothta/ellada/to-attiko-metro-sta-10-kalytera-toy-kosmoy

Το Αττικό μετρό στα 10 καλύτερα του κόσμου

Γιώργος Λιάλιος

Ο σταθμός του μετρό στην Ακρόπολη. Ακόμα κι αν δεν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το μετρό, αξίζει μια επίσκεψη στους σταθμούς του Συντάγματος ή της Ακρόπολης για να δείτε τα αρχαιολογικά ευρήματα», γράφει ο αμερικανικός ταξιδιωτικός οδηγός Frommer’s.

Μπορεί στην καθημερινότητά μας να το παίρνουμε ως δεδομένο και να διασχίζουμε τους χώρους του βιαστικά, για έναν επισκέπτη όμως το μετρό της Αθήνας είναι ένα από τα πράγματα που αξίζει να δεις στην ελληνική πρωτεύουσα. Πρόσφατα, ο αμερικανικός ταξιδιωτικός οδηγός κατέταξε το μετρό της Αθήνας ανάμεσα στα δέκα καλύτερα του κόσμου, λόγω του συνδυασμού ορισμένων σταθμών με τα αρχαιολογικά ευρήματα.

«Μετρό που αξίζουν τη βόλτα» τιτλοφορείται το σχετικό θέμα του Frommers.com, που επιχειρεί να συγκρίνει πολύ διαφορετικά μεταξύ τους συστήματα υπόγειου σιδηροδρόμου. «Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα καλύτερα συστήματα Μετρό του κόσμου; Εκτός από την ασφάλεια, την καθαριότητα και το κόστος, το να συνδυάζονται με σπουδαία αρχιτεκτονική, ή υπόγεια καταστήματα και μέρη για φαγητό» αναφέρει.

Το κείμενο του ταξιδιωτικού οδηγού αναφέρεται με κολακευτικά λόγια στο Μετρό της Αθήνας, το οποίο συμπεριλαμβάνει στα δέκα καλύτερα του κόσμου. «Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα ήταν η δημιουργία του Μετρό, ενός συστήματος που φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες εκσκαφής (τείχη, συστήματα ύδρευσης, αγγεία, ακόμα και σαρκοφάγους). Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ούτε έναν από τους -περισσότερους από 50- σταθμούς του, αξίζει μια επίσκεψη στους σταθμούς Συντάγματος, ή της Ακρόπολης για να δείτε τα αρχαιολογικά ευρήματα, ή την Εθνική Άμυνα για τα έργα σύγχρονης τέχνης. Παρότι τα τρένα δεν είναι τόσο σύγχρονα ή αποτελεσματικά, η εικόνα γύρω τους κάνουν την επίσκεψη να αξίζει τον κόπο» καταλήγει.

Στο ίδιο κείμενο ο συντάκτης του ταξιδιωτικού οδηγού συμπεριλαμβάνει τα Μετρό της Μόσχας (ένα από τα παλαιότερα και, κατά κοινή ομολογία, το πιο λαμπρό του κόσμου), του Λονδίνου, της Στοκχόλμης, του Τόκιο, της Νέας Υόρκης, του Παρισιού, του Ντουμπάι, του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου. Ο εκδοτικός οίκος Frommer’s ιδρύθηκε το 1957 και έχει εκδώσει περισσότερους από 350 ταξιδιωτικούς οδηγούς, πουλώντας πάνω από 75 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Και με την αφορμή, μερικά «ιστορικά» στοιχεία: το Μετρό της Αθήνας ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1992 και τα δύο πρώτα τμήματά του παραδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2000: η Γραμμή 2 «Σύνταγμα-Σεπόλια» και η Γραμμή 3 «Εθνική Άμυνα-Σύνταγμα». Σήμερα, οι δύο γραμμές του έχουν μήκος 59,7 χλμ. (συμπεριλαμβανομένων των 20,7 χλμ. γραμμής του προαστιακού από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας προς το Αεροδρόμιο) και διαθέτουν 40 σταθμούς (4 σε κοινή χρήση με τον Προαστιακό). Καθημερινά περίπου 938.000 επιβάτες εξυπηρετούνται από τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό, ενώ η Γραμμή 1 των ΗΣΑΠ (μήκους 25,6 χλμ. με 24 Σταθμούς) εξυπηρετεί αντίστοιχα 460.000 επιβάτες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά, με 7,6 χλμ. σήραγγας και 6 νέους σταθμούς.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up