logo gr
logo en
Διαδικτυακή Πύλη - Αττικό Μετρό Α.Ε.
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.ΕΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.ΕΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.ΕΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.ΕΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ)-Δηλώσεις Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Αττικό Μετρό Α.Ε.
iso

Με την παρουσία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη σιδηροδρομική διαδρομή του Μετρό από το Αιγάλεω έως τον Βοτανικό, ενώ προηγουμένως είχε επισκεφθεί και τα έργα του Μετρό στην επέκταση Αιγάλεω-Χαϊδάρι. Μετά την επιθεώρηση των έργων ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Το έργο της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς το Αιγάλεω δυστυχώς το παραλάβαμε με σημαντικές καθυστερήσεις που οφειλόντουσαν σε μια σειρά από δυσεπίλυτα αρχαιολογικά, τεχνικά, συμβατικά και οικονομικά ζητήματα. Σήμερα, όλα τα παλαιότερα προβλήματα του έργου όχι μόνον έχουν ξεπεραστεί αλλά πετύχαμε -με τη σκληρή, επίπονη και εντατική εργασία των μηχανικών και στελεχών της Αττικό Μετρό και των 400 εργαζομένων της αναδόχου κοινοπραξίας- να επισπεύσουμε την ολοκλήρωση της επέκτασης και πλέον να βρισκόμαστε όπως είδατε στο στάδιο εγκατάστασης των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Σημειώνω ότι παραλάβαμε το έργο στο 34% τον Μάρτιο του 2004 και καταφέραμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να φθάσουμε σήμερα στο 91%!

Όπως σας ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο, η επέκταση προς το Αιγάλεω θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2007 με την λειτουργία των τριών νέων Σταθμών του Μετρό: ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ και ΑΙΓΑΛΕΩ και την εξυπηρέτηση 80.000 χιλιάδων επιβατών ημερησίως.

Όπως διαπιστώσατε και μόνοι σας σήμερα, με την πρώτη υπόγεια σιδηροδρομική διαδρομή από τον Βοτανικό έως το Αιγάλεω, το έργο βρίσκεται πλέον στο τελικό του στάδιο και τον Ιανουάριο του 2007 ξεκινούν οι δοκιμές των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και η ενεργοποίηση της ηλεκτροφόρου γραμμής (τρίτη τροχιά) του μετρό.

Τα οφέλη από τη λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 3 προς το Αιγάλεω δεν επικεντρώνονται μόνον στην ασφαλή, γρήγορη και αξιόπιστη μετακίνηση (Αιγάλεω-Σύνταγμα σε 6 λεπτά) αλλά και στην αναβάθμιση των περιοχών των Σταθμών του Μετρό με επιμέρους επεμβάσεις, όπως η ανάπλαση των πλατειών στους υφιστάμενους εργοταξιακούς χώρους, η ανάδειξη σημαντικών αρχαιοτήτων στους Σταθμούς Αιγάλεω και Ελαιώνα, η δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης και υπόγειου χώρου στάθμευσης 450 θέσεων ΙΧ οχημάτων επί της πλατείας Εσταυρωμένου (σταθμός ΑΙΓΑΛΕΩ) και 500 θέσεων ΙΧ οχημάτων δίπλα στο σταθμό ΕΛΑΙΩΝΑΣ.

Όμως, το έργο του Μετρό δεν σταματά στο Αιγάλεω. Ήδη στην περαιτέρω επέκταση της Γραμμής προς την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι), η ανάδοχος κοινοπραξία έχει αναπτύξει και τους 4 εργοταξιακούς χώρους και με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου: η κατασκευή της σήραγγας ξεκίνησε πρόσφατα και μάλιστα στις αρχές του νέου έτους η σήραγγα θα κατασκευάζεται ταυτόχρονα από τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, ενώ σύντομα ξεκινούν οι εκσκαφές για την κατασκευή του Σταθμού ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ) και του αντίστοιχου χώρου στάθμευσης 380 θέσεων ΙΧ οχημάτων.

Η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό προς την ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ) ακολουθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα του έργου και το 2008 περισσότεροι από 30.000 νέοι επιβάτες θα απολαμβάνουν το πιο σύγχρονο, άνετο και αξιόπιστο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα με την κατασκευή των επεκτάσεων του Μετρό, προχωρούμε με πράξεις στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου και πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι (υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις, προσφυγές, κλπ.) θα ανακηρυχθεί ο Ανάδοχος της επέκτασης Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι)-Πειραιάς-Ευαγγελίστρια, ώστε αφενός το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας να συνδεθεί με το Μετρό και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αφετέρου πυκνοκατοικημένες περιοχές στα δυτικά του Λεκανοπεδίου, όπως πχ. Κορυδαλλός, Νίκαια, Ταμπούρια, κλπ. να αναβαθμιστούν και να αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση με τον κεντρικό ιστό τόσο του Πειραιά όσο και της Αθήνας.

Το μετρό αποτελεί τον κορμό του δικτύου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, καθώς και τη μόνη αξιόπιστη αντιμετώπιση των συγκοινωνιακών προβλημάτων στο λεκανοπέδιο. Για το λόγο αυτό, από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ δώσαμε προτεραιότητα έναντι κάθε άλλου έργου στην Αττική, στην προώθηση των επεκτάσεων του μετρό. Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά έχουμε αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο έργων Μετρό, έτσι ώστε έως το 2012 οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου να απολαμβάνουν ένα δίκτυο μετρό υπερδιπλάσιο από εκείνο που λειτουργούσε πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Και σας επαναλαμβάνω ότι με τα έργα μετρό που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διπλασιάζουμε το μήκος και τους σταθμούς του μετρό που λειτουργούν σήμερα. Δηλαδή, στα 26,1 χλμ. γραμμής και στους 24 σταθμούς μετρό που λειτουργούν σήμερα στην Αθήνα προστίθενται 22,3 χλμ. νέας υπόγειας γραμμής και 23 νέοι σταθμοί μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με τα έργα που είναι υπό κατασκευή σήμερα, χωρίς να υπολογίζεται η γραμμή του Προαστιακού που χρησιμοποιεί σήμερα το μετρό. Μάλιστα, εάν προστεθούν και η επέκταση από Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) προς Πειραιά και οι τρεις νέοι σταθμοί Χολαργός, Νομισματοκοπείο και Αγ. Παρασκευή, των οποίων η κατασκευή θα ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2007, τότε πλέον το μέτωπο έργων μετρό στην Ελλάδα θα είναι υπερδιπλάσιο του δικτύου μετρό που λειτουργεί σήμερα».

1.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ – ΑΙΓΑΛΕΩ»

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ

Ο Σταθμός ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ αποτελεί τον πρώτο σταθμό της επέκτασης της Γραμμής 3 προς το Αιγάλεω και χωροθετείται πίσω από το Γκάζι, στο πάρκο που περιβάλλεται από τις οδούς Τριπτολέμου, Περσεφόνης, Δεκελέων και Βουτάδων. Ο σταθμός κατασκευάζεται σε βάθος 21 μέτρων και διαθέτει δύο εισόδους/εξόδους: την δυτική στην οδό Δεκελέων και την ανατολική στην οδό Τριπτολέμου. Το πρώτο επίπεδο του σταθμού (υποδοχή επιβατών) χαρακτηρίζεται από άνετη διάταξη των χώρων διατεταγμένων γύρω από το γυάλινο θόλο της οροφής του. Το εμφανές σκυρόδεμα, οι γρανίτες, οι υαλοπίνακες και τα μεταλλικά στοιχεία συμπληρώνουν αρμονικά την αρχιτεκτονική του Σταθμού ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Ο Σταθμός ΕΛΑΙΩΝΑΣ χωροθετείται σε βάθος 26 μέτρων υπογείως της Ιεράς Οδού, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Εμ. Παππά. Το εσωτερικό του σταθμού χαρακτηρίζεται από δύο εντυπωσιακούς υπόγειους θόλους, οι οποίοι οριοθετούν κομβικό σημείο κυκλοφορίας, από και προς τις κλίμακες των αποβαθρών.Στο επίπεδο των εισιτηρίων, ο ένας υπόγειος θόλος καταλήγει σε κυλινδρική γυάλινη οροφήστο επίπεδο του εδάφους, επιτρέποντας έτσι το φυσικό φως να διαχέεται σε όλο το πρώτο επίπεδο του σταθμού. Το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα στις αποβάθρες, εναλλασσόμενο με στιλπνές επιφάνειες γρανίτη και οι λεπτομέρειες από ανοξείδωτο χάλυβα αναδεικνύουν τα γεωμετρικά στοιχεία του χώρου. Στην επιφάνεια του εδάφους, ακριβώς πάνω από το σταθμό, θα αναδειχθούν τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

Ο Σταθμός ΑΙΓΑΛΕΩ είναι ο τερματικός σταθμός της επέκτασης της γραμμής 3 από Μοναστηράκι προς το Αιγάλεω. Είναι υπόγειος σταθμός με κεντρική αποβάθρα και κατασκευάζεται σε βάθος περίπου 20μ κάτω από την Ιερά Οδό, στο ύψος της πλατείας Εσταυρωμένου. Διαθέτει δύο εισόδους: η βόρεια βρίσκεται στην πλατεία Εσταυρωμένου, ενώ η νότια βρίσκεται στην οδό Αλ. Παπαναστασίου. Ο σταθμός θα διαθέτει φυσικό φωτισμό στο πρώτο επίπεδο, όπου βρίσκεται ο χώρος υποδοχής κοινού και τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Στο επίπεδο της πλατείας, η Αττικό Μετρό σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναδείξει τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού.

ΜΕΤΡΟ & ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Η κατασκευή των έργων του Μετρό σε αυτήν την επέκταση είχε να αντιμετωπίσει και την πρόκληση των μεγάλων σε έκταση και μακροχρόνιων αρχαιολογικών ανασκαφών, καθώς η χάραξη της Γραμμής κινείται στον άξονα της αρχαίας Ιερά Οδό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές της επέκτασης κάλυψαν συνολική έκταση που ξεπέρασε τα 7.000 τ.μ. (3 Σταθμούς και φρεάτια). Η διαδικασία υπήρξε επίπονη και μακροχρόνια αλλά χάρις στην ανασκαφή του Μετρό ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Τα βασικότερα από αυτά είναι:

  • Τμήματα της Αρχαίας Ιεράς οδού στο πλήρες πλάτος του οδοστρώματος της, ιδιαίτερα των κλασσικών χρόνων (5ος Αιώνας)
  • Τμήματα συνοικιακών Νεκροταφείων
  • Συγκροτήματα κατοικιών και εργαστηρίων από τα Αρχαϊκά έως και τα Βυζαντινά χρόνια
  • Τμήματα αρχαίων τοίχων με ιδιαίτερα καλή τοιχοδομία που πιθανότατα ανήκουν σε αρχαίους ναούς
  • Αρχαίοι αποθέτες με πολλά ευρήματα όλων των εποχών (Μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες, κεφαλές αγαλμάτων και πάρα πολλά χάλκινα νομίσματα)
  • Βάθρα θεμελίωσης αρχαίας γέφυρας του Κηφισού στο ανατολικό φρέαρ του σταθμού Ελαιώνα

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, με απόλυτο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, εξετάζει σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αιγάλεω, την ανάδειξη τμήματος των αρχαιολογικών ευρημάτων σε κατάλληλα διαμορφωμένες προθήκες στον Σταθμό ΑΙΓΑΛΕΩ, όπως και στο επίπεδο της κεντρικής πλατείας του Αιγάλεω, αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένα στέγαστρα στον Σταθμό ΕΛΑΙΩΝΑ και στο παρακείμενο φρέαρ εξαερισμού πάνω στην Ιερά Οδό.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ-ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας, για την προφύλαξη και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου θα δημιουργηθεί ένα δίδυμο συμμετρικών πυραμιδοειδών κατασκευών (με μέγιστο ύψος 6,3 μ.) και ένας υπαίθριος διάδρομος-γέφυρα ανάμεσα για να διευκολύνει την πρόσβαση στο Σταθμό και την παρατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Ο αρχαιολογικός χώρος θα φωτίζεται εσωτερικά και ο διάδρομος θα προσφέρει διαφάνεια προκειμένου να είναι ορατό το κυριότερο εύρημα, τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού το οποίο είναι σε παράλληλη θέση με την σημερινή Λεωφόρο.

2.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ «ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ)»

ΑΙΓΑΛΕΩ – ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ)

Το Μετρό συνεχίζει να επεκτείνεται και από τον Μάιο του 2006 έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της αναδόχου κοινοπραξίας για την περαιτέρω επέκταση της Γραμμής από το Αιγάλεω προς την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι). Πρόκειται για μια επέκταση μήκους περίπου 1,5 χλμ. με την προσθήκη ενός νέου Σταθμού στα όρια του Δήμου Χαϊδαρίου, η οποία θα εξυπηρετήσει συγκοινωνιακά την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Μαρίνας (Χαϊδαρίου), του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας καθώς και το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων, το Αττικό Νοσοκομείο, και το Δρομοκαϊτιο Θεραπευτήριο. Η ανάδοχος κοινοπραξία έχει αναπτύξει όλα τα μέτωπα του έργου:

Σταθμός ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ)

Ο Ανάδοχος είχε αναπτύξει τον απαιτούμενο εργοταξιακό χώρο και πρόσφατα ολοκλήρωσε την απομάκρυνση των μπαζών από το οικοδομικό τετράγωνο όπου θα κατασκευασθεί ο Σταθμός. Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα η αρχαιολογική ανασκαφή σε τμήμα του εργοταξίου.

Φρέαρ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-Φρέαρ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται σήμερα η κατασκευή των δύο φρεάτων εξαερισμού της επέκτασης, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή της σήραγγας του έργου. Μάλιστα, οι εργασίες αυτές προβλέπεται να εντατικοποιηθούν καθώς στις αρχές του νέου έτους, η ανάδοχος κοινοπραξία θα αναπτύξει ταυτόχρονα τέσσερα διαφορετικά μέτωπα για την κατασκευή της υπόγειας γραμμής του Μετρό.

Η επέκταση της Γραμμής 3 προς την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008 και παράλληλα με την κατασκευή του Σταθμού ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ) θα δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο Σταθμός Μετεπιβίβασης, ο οποίος θα διαθέτει χώρους στάθμευσης για 380 ΙΧ οχήματα.

Η επιβατική κίνηση του Σταθμού ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ) υπολογίζεται σε 30.000 άτομα σε καθημερινή βάση, τα οποία χάρις στο Μετρό θα έχουν τη δυνατότητα –εκτός από το κέντρο της Αθήνας- να μεταβούν απευθείας στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με άνεση, ασφάλεια και αξιοπιστία σε 40 λεπτά.

3. ΕΠΕΚΤΑΣΗ «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ)-ΠΕΙΡΑΙΑΣ»

Η επέκταση αυτή έχει συνολικό μήκος 8,2 χλμ. και θα διαθέτει 7 σύγχρονους Σταθμούς, εξυπηρετώντας τόσο τα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου όσο και τον Πειραιά, ο οποίος θα διαθέτει 4 Σταθμούς Μετρό.  Το έργο δημοπρατήθηκε στις 7 Ιουνίου 2006 και συνολικά 6 τεχνικοί όμιλοι/εταιρείες υπέβαλαν στις 28 Σεπτεμβρίου τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση αυτή. Η αξιολόγηση των φακέλων ολοκληρώνεται σύντομα από την Αττικό Μετρό ΑΕ και το έργο αναμένεται να ανατεθεί το πρώτο εξάμηνο του 2007, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν εμπλοκές στον Διαγωνισμό, λόγω ενστάσεων, προσφυγών, κλπ. Με την υλοποίηση αυτής της επέκτασης η Γραμμή 3 του Μετρό της Αθήνας θα έχει συνολικό μήκος 49 χλμ. (από τα οποία τα 28,5 χλμ υπόγεια), ξεκινώντας από τον Σταθμό Ευαγγελίστρια του Πειραιά και καταλήγοντας στο Αεροδρόμιο. Ο χρόνος κατασκευής του έργου εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 62 μήνες και η επέκταση αυτή της Γραμμής 3 υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 160.000 επιβάτες.

Print Friendly, PDF & Email
WCAG