Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή των σταθμών ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  • Αρχική
  • Δελτία Τύπου
  • ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή των σταθμών ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αττικό Μετρό Α.Ε.

O Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την έναρξη κατασκευής των επεκτάσεων του ΜΕΤΡΟ προς το Ελληνικό, προς το Περιστέρι / Ανθούπολη, και προς την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι), ένα ακόμα σημαντικό έργο του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, η πλήρης ανάπτυξη της Γραμμής 3 με την κατασκευή τριών νέων σταθμών, μπαίνει στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του.

Σήμερα, ολοκληρώθηκε ο Διαγωνισμός για την κατασκευή των σταθμών ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ και ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, και αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος.

Για τον σταθμό της Αγίας Παρασκευής, δυστυχώς, δεν είχε προηγηθεί καμία κατασκευαστική εργασία. Αυτό έχει ως συνέπεια να απαιτηθεί η διακοπή της λειτουργίας τμήματος της Γραμμής 3, προκειμένου να κατασκευαστεί το κέλυφος του σταθμού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, για χρονική περίοδο που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 6 μήνες.

Συνολικά 8 μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (δύο κοινοπραξίες και μια τεχνική εταιρεία) διαγωνίστηκαν για την κατασκευή των 3 νέων Σταθμών της Γραμμής 3 του Μετρό.

Την ‘Aνοιξη του 2007 θα ξεκινήσει ταυτόχρονα η κατασκευή των τριών σταθμών και σταδιακά έως τις αρχές του 2009 θα παραδοθούν στο επιβατικό κοινό. Η συγκοινωνιακή σημασία αυτών των τριών σταθμών είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς προβλέπεται να εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερους από 60.000 επιβάτες, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο μετακίνησης πχ. Αγ. Παρασκευή – Σύνταγμα μόλις σε 12 λεπτά, ενώ σήμερα χρειάζονται τουλάχιστον 45 λεπτά με ΙΧ σε ώρα αιχμής! Ιδιαίτερα στον σταθμό ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ο οποίος είναι ο πρώτος σταθμός Μετρό επί της Λεωφ. Μεσογείων που συναντούν οι προερχόμενοι από την Αγ.Παρασκευή, τα Μεσόγεια και τα Ανατολικά παράλια της Αττικής, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετεπιβίβασης από και προς λεωφορειακές γραμμές καθώς και υπόγειος χώρος στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 470 θέσεων ΙΧ οχημάτων.»

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, και θέση σε λειτουργία του Σταθμού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ καθώς και την ολοκλήρωση της κατασκευής και θέση σε λειτουργία των Σταθμών ΧΟΛΑΡΓΟΣ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, στους οποίους έχει κατασκευασθεί μεγάλο τμήμα των έργων πολιτικού μηχανικού.

Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε ο όμιλος  ΑΕΓΕΚ – IMPREGILO S.p.A. – ALSTOM Transport S.A.

Σταθμός ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Ο Σταθμός ΧΟΛΑΡΓΟΣ είναι ο αμέσως επόμενος Σταθμός μετά τον Σταθμό ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ και οριοθετείται υπογείως της Λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος της συμβολής της με την οδό Φανερωμένης.

Οι βασικές εργασίες που υπολείπονται για να τεθεί σε λειτουργία ο Σταθμός είναι :

  • η κατασκευή του κυρίου φρέατος (Α Επίπεδο) του Σταθμού, εντός του οποίου χωροθετείται ο χώρος έκδοσης εισιτηρίων

  • η κατασκευή των δύο εισόδων/εξόδων

  • η εγκατάσταση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων

  • η εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων του Σταθμού.
Σταθμός ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ

Ο Σταθμός ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ οριοθετείται επί της Λεωφόρου Μεσογείων στη συμβολή της με την οδό Ίριδος, ακριβώς δίπλα από το Εθνικό Νομισματοκοπείο.

Οι βασικές εργασίες που υπολείπονται για να τεθεί σε λειτουργία ο Σταθμός είναι:

  • η κατασκευή της ανατολικής εισόδου/εξόδου

  • η εγκατάσταση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων

  • η εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων του Σταθμού.

Στον επιφανειακό χώρο του Σταθμού ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετεπιβίβασης από και προς λεωφορειακές γραμμές, καθώς και υπόγειος χώρος στάθμευσης συνολικής χωρητικότητας 470 θέσεων ΙΧ οχημάτων.

Σταθμός ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ο Σταθμός της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ θα είναι ο τρίτος σε σειρά Σταθμός της επέκτασης της Γραμμής 3 από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, μεταξύ των Σταθμών ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ και ΧΑΛΑΝΔΡΙ. Χωροθετείται σε επιφάνεια περίπου 4 στρεμμάτων μεταξύ των οδών Αγίας Παρασκευής, Πολυδούρη, Θεσσαλονίκης και Εθνάρχου Μακαρίου, στα όρια των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου και σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από την πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Σε αντίθεση με τους Σταθμούς ΧΟΛΑΡΓΟΣ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ που το κέλυφος τους έχει ήδη κατασκευαστεί και μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία του ΜΕΤΡΟ, στον Σταθμό της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ δεν έχει προηγηθεί καμία κατασκευή. Για το λόγο αυτό, σε μία φάση της κατασκευής του Σταθμού, όπου θα απαιτηθεί η καθαίρεση τμήματος της σήραγγας, είναι αναπόφευκτη η διακοπή λειτουργίας τμήματος της Γραμμής 3 του Μετρό.

Ο Σταθμός θα έχει δύο εισόδους, εκατέρωθεν της οδού Αγίας Παρασκευής, η οποία συνδέει την πλατεία Αγίας Παρασκευής με την πρώην πλατεία Κένεντυ στο Χαλάνδρι. Αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα: το επίπεδο τροχιών, το επίπεδο αποβαθρών, το επίπεδο έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων και τέλος ένα «μεσοπάτωμα» με πρόβλεψη να μπορεί να καθαιρεθεί σε περίπτωση που μελλοντικά αποφασισθεί η δημιουργία νέου οδικού άξονα στην περιοχή.

Print Friendly, PDF & Email
WCAG