Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

Επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

  • Αρχική
  • Δελτία Τύπου
  • Επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στον Σταθμό Βενιζέλου

 

Καραμανλής στον σταθμό Βενιζέλου: «Τέλος στους μύθους! Θέλουμε και αρχαία. Θέλουμε και Μετρό»

Το εργοτάξιο στον σταθμό Βενιζέλου επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και επιθεώρησε τις εργασίες που γίνονται. Νωρίτερα, είχε συγκαλέσει σύσκεψη στα γραφεία της Αττικό Μετρό ΑΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου αποφασίστηκε η ίδρυση του Φορέα Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, κ. Νίκος Ταχιάος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ, κ. Νίκος Κουρέτας, αποφασίστηκε ειδικότερα ο Φορέας Λειτουργίας να προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία, κατά τα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών συστημάτων Μετρό χωρίς οδηγούς (αυτοματοποιημένες γραμμές). Για την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2023, απαιτείται από τώρα να προβλεφθεί το μοντέλο με βάση το οποίο θα λειτουργήσει όλο το σύστημα.

Μετά από τον σταθμό Βενιζέλου, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε και επιθεώρησε τις εργασίες και στο εργοτάξιο του σταθμού Νομαρχία, όπου τον συνόδευσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σε δηλώσεις του υπενθύμισε ότι είχε επισκεφθεί το Σταθμό Βενιζέλου πρώτη φορά τον Οκτώβριο, τότε όμως δεν ήταν δυνατόν να κατέβει στο Σταθμό, επειδή το μόνο που είχε γίνει μέχρι τότε ήταν η τοποθέτηση πλάκας οροφής, ενώ σήμερα έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.

Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση, όσο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η Περιφέρεια, ο Δήμος, συμφωνούν πως η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων είναι η βέλτιστη λύση. Δεσμεύτηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και σημείωσε ότι: «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού άλλωστε, αύριο, γίνεται και για αυτό το λόγο. Για να σηματοδοτήσουμε ότι κάτι πλέον αλλάζει σε αυτή την πόλη».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: «Το έργο θα συνεχιστεί και θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023. Πολύ σύντομα  θα ξεκινήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το φορέα λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Γιατί χωρίς αυτόν τον φορέα δεν μπορούμε να έχουμε ένα Μετρό σε λειτουργία».

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του φορέα λειτουργίας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι αποδεικνύεται πως το Μετρό δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργούσε το 2020 ή το 2021, γιατί μόνο οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον φορέα απαιτούν τουλάχιστον δυόμιση χρόνια. Διαβεβαίωσε ότι όλα τα βήματα θα γίνουν με μεγάλη προσοχή και διαφάνεια, καθώς και ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ενημερώνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για όλες τις κινήσεις και όλες τις αποφάσεις του.

«Τέλος στους μύθους! Θέλουμε και αρχαία. Θέλουμε και Μετρό»

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι απόσπαση και επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων έχει γίνει και στον επόμενο Σταθμό, της Αγίας Σοφίας, που απέχει μόλις 400 μέτρα από το Σταθμό Βενιζέλου, τονίζοντας ότι με αυτή τη μέθοδο προστατεύονται τα αρχαία.

«Τέλος λοιπόν στους μύθους! Θέλουμε και αρχαία. Θέλουμε και Μετρό. Και χρησιμοποιούμε πρακτικές και λύσεις, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί και στο Μετρό στην Αθήνα και σε άλλα πολύ σημαντικά Μετρό στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Καραμανλής και ζήτησε: «Να αφήσουμε αυτή τη διχόνοια, που υπήρχε σε αυτή την πόλη πίσω μας, να κοιτάξουμε μπροστά». Επανέλαβε ότι πλέον όλοι οι φορείς συμφωνούν με τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και υπογράμμισε: «Πρέπει επιτέλους κάποτε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα σύγχρονο μέτρο με απόλυτο σεβασμό στα αρχαία ευρήματα».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγών, ανέφερε ότι: «Ασφαλώς έχει δικαίωμα ο καθένας να κάνει προσφυγή. Αυτός όμως που κάνει την προσφυγή φέρει και το βάρος της ευθύνης της προσφυγής». Εξέφρασε την ελπίδα ότι τυχόν σχετικές διαδικασίες θα είναι γρήγορες και πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες, ενώ η κατασκευή του Σταθμού θα διαρκέσει 18 μήνες.

«Τον Απρίλιο του 2023 το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν θα λειτουργήσει κολοβό. Θα λειτουργήσει ολόκληρο, θα λειτουργήσει και με το Σταθμό Βενιζέλου, που είναι ο κεντρικός σταθμός», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

 

Μετρό Θεσσαλονίκης – Επανασχεδιασμός Σταθμού «Βενιζέλου» με απόσπαση και επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων

 

Φωτογραφίες ρεαλιστικής απεικόνισης Σταθμού Βενιζέλου

 

Αρχιτεκτονικά σχέδια Σταθμού Βενιζέλου

Επανασχεδιασμός Σταθμού Βενιζέλου με απόσπαση και επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων – Τεχνική Περιγραφή (Δεκέμβριος 2019)

Ο Σταθμός «Βενιζέλου» είναι ο τρίτος από τα βορειοδυτικά σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται να εξυπηρετεί 65.000 επιβάτες ημερησίως .

Κατά την κατασκευή του, η αρχαιολογική ανασκαφή που προηγήθηκε αποκάλυψε τμήμα της πολεοδομικής οργάνωσης της Βυζαντινής πόλης σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Τα υφιστάμενα αρχαιολογικά ευρήματα θα επανατοποθετηθούν σχεδόν στο σύνολό τους δηλ σε ποσοστό περίπου 92%, οριζοντιογραφικά  και υψομετρικά στην ίδια ακριβώς θέση που βρέθηκαν. Για να επιτευχθεί αυτό, η πλάκα του επιπέδου -1 τοποθετείται σε υψόμετρο χαμηλότερο από την συμβατικά προβλεπόμενη θέση της.

Το κτίριο του Σταθμού αποτελείται από 4 κύρια επίπεδα:

  • Επίπεδο Οδού (Επίπεδο 0)

Ο Σταθμός έχει δύο ισοδύναμες προσβάσεις εκατέρωθεν της οδού Εγνατίας. Και οι δύο προσβάσεις κατασκευάζονται ως το επίπεδο -2, εξυπηρετώντας τον αρχαιολογικό χώρο και το επίπεδο διακίνησης επιβατών του μετρό. Μέρος των προσβάσεων παραμένει ανοικτό με κάλυψη γυάλινων στεγάστρων, ώστε να υπάρχει οπτική επαφή και φυσικός φωτισμός προς το επίπεδο -1 του αρχαιολογικού χώρου. Οι προσβάσεις διαθέτουν κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες ενώ η νότια διαθέτει και ανελκυστήρα.

  • Επίπεδο Θέασης Αρχαιοτήτων (Μεσοπάτωμα)

Το μεσοπάτωμα διαμορφώνεται στο χώρο των εισόδων στο ενδιάμεσο του ύψους μεταξύ της πλάκας οροφής του σταθμού και του αρχαιολογικού χώρου. Είναι προσβάσιμο από τις σταθερές κλίμακες και τον ανελκυστήρα. Το σύνολο του Μεσοπατώματος, επιφανείας περίπου 440τμ., λειτουργεί ως χώρος έκθεσης ευρημάτων και εισαγωγή στον διδακτικό τομέα με βιτρίνες εκθεμάτων, οθόνες προβολής, επιφάνειες επεξηγηματικών κειμένων κτλ.

Στη στάθμη του μεσοπατώματος τοποθετείται διάδρομος που γεφυρώνει  τη Βόρεια και Νότια Πρόσβαση του Σταθμού, εντός του αρχαιολογικού χώρου από μεταλλικό σκελετό  αναρτημένο από την οροφή με επικάλυψη από υαλοπίνακες ασφαλείας, μια ελαφριά κατασκευή που επιτρέπει τη βέλτιστη θέαση των αρχαιοτήτων.

  • Επίπεδο Αρχαιοτήτων (Επίπεδο -1)

Στο επίπεδο αυτό που είναι προσβάσιμο από τις κυλιόμενες και σταθερές κλίμακες των εισόδων καθώς και τον ανελκυστήρα,  εκτίθενται οι ευρεθείσες  αρχαιότητες σε άμεση γειτνίαση με την διαδρομή των επιβατών του μετρό. Στη νότια πρόσβαση  δίνεται και η δυνατότητα εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο εξασφαλίζοντας την άμεση και βιωματική εμπειρία αυτού.

Στο χώρο και των δύο εισόδων σε αυτό το επίπεδο προβλέπεται επανατοποθέτηση αρχαιολογικών ευρημάτων από την μελλοντική ανασκαφή σε συνέχεια του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου

  • Επίπεδο Έκδοσης Εισιτηρίων – Κίνησης Επιβατών (Επίπεδο -2)

Στο επίπεδο αυτό που είναι τυπικό των σταθμών της Θεσσαλονίκης, καταλήγουν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας των προσβάσεων από το επίπεδο οδού και ξεκινούν οι σταθερές και κυλιόμενες κλίμακες και ο ανελκυστήρας προς την αποβάθρα. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις έκδοσης και επικύρωσης των εισιτηρίων, οι χώροι προσωπικού και μηχανολογικοί χώροι. Τέλος, διατίθεται χώρος  60τ.μ. στη Βόρεια Πρόσβαση και 80τ.μ. στη Νότια Πρόσβαση για την ανάδειξη αρχαιοτήτων και πληροφοριακού υλικού.

  • Επίπεδο Ηλεκτρομηχανολογικών Χώρων (Η/Μ) (Επίπεδο -3)

Στο επίπεδο αυτό τοποθετούνται όλες οι υπόλοιπες απαιτούμενες για τη λειτουργία του σταθμού Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις.

  • Επίπεδο Αποβάθρας (Επίπεδο -4)

Στο επίπεδο αυτό βρίσκεται η κεντρική αποβάθρα και εκατέρωθεν οι σιδηροτροχιές των συρμών προς τις δύο κατευθύνσεις. Από το Επίπεδο Αποβάθρας ξεκινούν τα δύο κλιμακοστάσια κινδύνου που βρίσκονται στα δύο άκρα του σταθμού.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
WCAG