logo gr
logo en
Διαδικτυακή Πύλη - Αττικό Μετρό Α.Ε.
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.ΕΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.ΕΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.ΕΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.ΕΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ- Έναρξη λειτουργίας της επέκτασης προς το Αιγάλεω

iso

Δηλώσεις Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ

AM_Epektasi_Egaleo1Σήμερα ξεκίνησε η κανονική λειτουργία και δόθηκε στο επιβατικό κοινό η επέκταση του Μετρό προς το Αιγάλεω και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ.Γιώργος Σουφλιάς έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις :

«Σήμερα είναι πολύ σημαντική ημέρα. Το Μετρό επιτέλους ενώνει την ξεχασμένη συγκοινωνιακά Δυτική Αθήνα με την υπόλοιπη Πρωτεύουσα. Περιοχές αποκομμένες συγκοινωνιακά και σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένες, αλλά με υψηλή κυκλοφοριακή κίνηση και σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση –όπως η Ιερά Οδός και η Θηβών- αναβαθμίζονται πλέον χάρις στη λειτουργία του Μετρό.

Όπως γνωρίζετε, από το 2004, που αναλάβαμε το ΥΠΕΧΩΔΕ, θέσαμε σε προτεραιότητα τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των ξεχασμένων Δυτικών Προαστίων, των περιοχών που χρειάζονται έργα συγκοινωνιακής υποδομής περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Στον προγραμματισμό που θέσαμε είμαστε απόλυτα συνεπείς:

Σήμερα παραδίδουμε τους τρεις ιδιαίτερα όμορφους σταθμούς της επέκτασης προς Αιγάλεω : Κεραμεικός, Ελαιώνας, Αιγάλεω.

Την επόμενη χρονιά, θα παραδώσουμε το Σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΪΔΑΡΙ) και στη συνέχεια τους δύο επιπλέον σταθμούς στο Περιστέρι : Περιστέρι και Ανθούπολη.

Υπενθυμίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 3 από Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) προς Πειραιά, στην οποία περιλαμβάνονται οι σταθμοί στην Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό και τη Νίκαια.

Και βέβαια, το 2004 ολοκληρώσαμε και δώσαμε στην κυκλοφορία το σταθμό του Αγίου Αντωνίου.

Μιλάμε συνολικά δηλαδή για δέκα σταθμούς Μετρό στη Δυτική Αθήνα! Υλοποιούμε στην πράξη τη δέσμευσή μας για έργα στην ξεχασμένη πλευρά της Πρωτεύουσας. Έργα που κάνουν καλύτερη και πιο ανθρώπινη την καθημερινότητα.

Θα ήθελα να δούμε λίγο στην πράξη τι σημαίνουν για την ευρύτερη περιοχή οι 3 νέοι σταθμοί που εγκαινιάζουμε σήμερα:

Πρώτα απ’ όλα, υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά 80.000 επιβάτες.Χάρις στο Μετρό, η διαδρομή των 4,2 χλμ. από το Αιγάλεω έως το Σύνταγμα θα διανύεται μόλις σε 7 λεπτά. Πλέον, τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας συνδέονται απευθείας με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Χωρίς ούτε καν αλλαγή γραμμής!

Και βέβαια, από μόνη της η λειτουργία των 3 νέων Σταθμών του Μετρό αλλάζει δραστικά την εικόνα σε υποβαθμισμένες σήμερα περιοχές, όπως π.χ. ο
Ελαιώνας. Αρκεί να αναφέρουμε μόνο την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στους Σταθμούς Αιγάλεω και Ελαιώνα, που θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Κύριε Δήμαρχε, μετά από αίτημά σας διαμορφώσαμε την πολύ όμορφη πλατεία του Αιγάλεω. Δίπλα από την πλατεία αυτή, θα κατασκευάσουμε υπόγειο χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 400 θέσεων και στη συνέχεια θα διαμορφωθεί μία μεγάλη ενιαία πλατεία. Αυτά αποτελούν δέσμευσή μας. Ήδη, έχει αρχίσει η μελέτη για την κατασκευή του πάρκινγκ. Χώροι στάθμευσης θα κατασκευαστούν και στους άλλους δύο σταθμούς που δίδονται σήμερα στη λειτουργία. Μάλιστα, για τον Κεραμεικό όπου θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης περίπου 300 θέσεων, ο ανάδοχος θα αναδειχθεί εντός του Ιουνίου.

Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, θέλω να πω ότι είμαι ειλικρινά πολύ ικανοποιημένος –θα μπορούσα να πω και υπερήφανος- που ολοκληρώσαμε αυτό το έργο. Θυμίζω ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο το παραλάβαμε στο αρχικό του στάδιο, δυστυχώς με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και με μια σειρά από δυσεπίλυτα αρχαιολογικά, τεχνικά και συμβατικά ζητήματα.

Με τη σκληρή, επίπονη και εντατική εργασία των μηχανικών και στελεχών της Αττικό Μετρό και των εργαζομένων της αναδόχου κοινοπραξίας, πετύχαμε όχι μόνον να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, αλλά και να επισπεύσουμε την ολοκλήρωση της επέκτασης δίδοντάς την σήμερα σε λειτουργία, διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά όσους προέβλεπαν σοβαρές αποκλίσεις του χρονοδιαγράμματος.

Επιπλέον, η προσεκτική διοίκηση του έργου από την Αττικό Μετρό είχε ως αποτέλεσμα το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς καμία υπέρβαση προϋπολογισμού, διαψεύδοντας επίσης εκείνους που επιπόλαια κινδυνολόγησαν.

Αξίζει πραγματικά τον κόπο να σταθούμε λίγο στην αισθητική αλλά και στην τεχνική πλευρά των έργων:

Από τεχνικής πλευράς, μιλάμε για ένα σπουδαίο έργο, με 4.200 μέτρα σήραγγας διπλής τροχιάς. Αρκεί να σας πω ότι για την κατασκευή έγιναν 700.000 κυβικά μέτρα εκσκαφές!

Η διάνοιξη της σήραγγας σε αρκετά σημεία του έργου και ιδιαίτερα κάτω από την Ιερά Οδό ήταν μια πολύ μεγάλη τεχνική πρόκληση. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι για την κατασκευή της σήραγγας, το Μετρό χρειάστηκε να διέλθει κάτω από τον Κηφισό ποταμό, αλλά και να αντιμετωπίσει τα υπερκείμενα αρχαία πηγάδια στην περιοχή του Κερμαεικού. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, η κατασκευή πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και αυτό αποδεικνύει την κατασκευαστική ικανότητα και εμπειρία που έχουν πλέον αποκτήσει οι Ελληνικές τεχνικές εταιρείες, αλλά και την επάρκεια και ικανότητα της Αττικό Μετρό Α.Ε., σε δύσκολα και πολύπλοκα έργα όπως το Μετρό της Αθήνας.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι και οι τρεις νέοι Σταθμοί, διακρίνονται για την υψηλή αισθητική τους και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική διαρρύθμιση των χώρων τους. Οι εντυπωσιακοί γυάλινοι θόλοι στις οροφές των σταθμών που επιτρέπουν το φυσικό φως να διαχέεται, καθώς και όλα τα υλικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία κάθε Σταθμού που συμπληρώνονται αρμονικά μεταξύ τους, συνθέτουν μια εικόνα σύγχρονης αισθητικής και καθιστούν τους 3 νέους Σταθμούς σημεία αναφοράς για τα Δυτικά Προάστια.

Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τα ειδικά σχεδιασμένα έργα σύγχρονης τέχνης που θα κοσμήσουν τον κάθε Σταθμό καθώς και τους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους όπου θα αναδειχθούν τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές, είμαι βέβαιος ότι όλοι θα νοιώσουν υπερήφανοι από το αποτέλεσμα της υψηλής αισθητικής που θα αντικρίζουν στις καθημερινές τους μετακινήσεις από και προς τα Δυτικά Προάστια. Στο σημείο αυτό, θέλω να συγχαρώ τρεις σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, το Γιάννη Μπουτέα, το Γεώργιο Λαζόγκα και την Οπυ Ζούνη, των οποίων έργα θα κοσμούν τους σταθμούς –ήδη, το πρώτο είναι έτοιμο στο σταθμό του Κεραμεικού.

Όμως, το έργο του Μετρό δεν σταματά στο Αιγάλεω. Ήδη κατασκευάζουμε με εντατικούς ρυθμούς την επέκταση της Γραμμής προς την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι), που θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2008.

Και το σημαντικότερο, έχει δρομολογηθεί και η περαιτέρω επέκταση της γραμμής προς Πειραιά με συνολικό μήκος 8,2 χλμ. και 7 σύγχρονους Σταθμούς, εξυπηρετώντας τόσο τα Δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου όσο και τον Πειραιά. Και εδώ θέλω να τονίσω ότι ήταν συνειδητή επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτή την επέκταση και όχι σε επεκτάσεις για άλλες περιοχές.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και το έργο αναμένεται να ανατεθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2007, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση από ενστάσεις, προσφυγές κλπ. Με την υλοποίηση αυτής της επέκτασης η Γραμμή 3 του Μετρό της Αθήνας θα έχει συνολικό μήκος περίπου 50 χλμ., ξεκινώντας από τον Πειραιά και καταλήγοντας στο Αεροδρόμιο.

Συνολικά, με τα έργα Μετρό που κατασκευάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και που αρχίσαμε να παραδίδουμε, διπλασιάζουμε το μήκος και τους σταθμούς του Μετρό του έως σήμερα υφιστάμενου δικτύου.

Μάλιστα, εάν προστεθεί και η υπό δημοπράτηση επέκταση από Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι) προς Πειραιά, τότε πλέον το μέτωπο έργων Μετρό στην Ελλάδα θα είναι υπερδιπλάσιο του δικτύου Μετρό που λειτουργεί σήμερα.

Σήμερα, κατασκευάζουμε το μεγαλύτερο μέτωπο έργων Μετρό που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Το Μετρό αποτελεί το σημαντικότερο συγκοινωνιακό μέσο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Πρωτεύουσα, θα συνεχίζει διαρκώς να επεκτείνεται καλύπτοντας τις περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Το ίδιο ακριβώς πρόκειται να συμβεί αντίστοιχα και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Χωρίς πολλά λόγια, δουλεύουμε με πρόγραμμα και υπευθυνότητα για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Με έργα.

Εύχομαι να χαρείτε όλοι το έργο, εμείς το παραδίδουμε και μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία του από το μεσημέρι.»

Υπόγειες γραμμές Μετρό(χλμ.) Σταθμοί Μετρό
Μάρτιος 2004 17,6 20
Ολυμπιακές επεκτάσει 8,5 4
Σε λειτουργία έως σήμερα 26,1 24
Επέκταση προς Αιγάλεω 4,2 3
Υπό κατασκευή σήμερα στην Αθήνα 8,5 10
Υπό κατασκευή σήμερα στη Θεσσαλονίκη 9,6 13
Υπό κατασκευή σήμερα – Σύνολο 22,3 26
Νέες επεκτάσεις στην Αθήνα (έναρξη 2007) 8,2 7
Σύνολο Επεκτάσεων 30,5 33
Σύνολο υπόγειου Μετρό – ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ 56,6 57
Γραμμή Μετρό προς Αεροδρόμιο 20,7 4
Γραμμή 1 – ΗΣΑΠ 25,6 23
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΡΟ 102,9 84
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
 • Τρεις (3) σταθμοί
 • Δεκατρία (13) φρέατα εξαερισμού
 • 4.200 μέτρα σήραγγας NATM διπλής τροχιάς
 • 520μ. πλωτής πλάκας έδρασης τροχιάς στο σημείου όπου η σήραγγα διέρχεται κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και τις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού σταθμού 9.84.
 • Σήραγγα μήκους περίπου 500 μ. για την πρόσβαση των συρμών προς το νέο, υπό κατασκευή, Αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα
 • Εκσκαφές : 700.000 κυβικά μέτρα
 • Εκτοξευόμενο σκυρόδεμα : 100.000 κυβικά μέτρα
 • Οπλισμένο σκυρόδεμα (σήραγγες και σταθμοί): 170.000 κυβικά μέτρα
 • Γρανίτες: 15.000 τετ. μέτρα
 • Μάρμαρα: 1.100 τετ. μέτρα
 • Ψηφίδες: 3.000 τετ.μέτρα
 • Ψευδοροφές: 8.000 τετ. μέτρα
 • Μεταλλικά στέγαστρα: 700 τετ. μέτρα
 • Πλακοστρώσεις περιβάλλοντος χώρου: 10.000 τετ. μέτρα
 • Ανοξείδωτες επιφάνειες  : 3.500 τετ. μέτρα
 • Χειρολισθήρες  :1.000 μέτρα
 • Οκτώ (8) ανελκυστήρες
 • Τριάντα έξι (36) Κυλιόμενες κλίμακες
 • Οκτώ (8) μετασχηματιστές 20KV /400V AC ξηρού τύπου συνολικής ισχύος 14.260 KVA
 • Δύο (2) μετασχηματιστές ανόρθωσης 20KV/750V DC συνολικής ισχύος 6.600 KVA.
 • Είκοσι έξι (26) κύριοι Ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής αέρος συνολικής ισχύος 1.700 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο
 • Διακόσιες εννέα (209) φιάλες 300 bar κατασβεστικού αερίου φιλικό στο περιβάλλον
 • Σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού (SCADA) 3.500 σημείων
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

AM_Keramikos_stationΟ Σταθμός ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ αποτελεί τον πρώτο σταθμό της επέκτασης της Γραμμής 3 προς το Αιγάλεω και χωροθετείται πίσω από το Γκάζι, στο πάρκο που περιβάλλεται από τις οδούς Τριπτολέμου, Περσεφόνης, Δεκελέων και Βουτάδων. Ο σταθμός κατασκευάστηκε σε βάθος 21 μέτρων και διαθέτει δύο εισόδους/εξόδους: την δυτική στην οδό Δεκελέων και την ανατολική στην οδό Τριπτολέμου. Το πρώτο επίπεδο του σταθμού (υποδοχή επιβατών) χαρακτηρίζεται από άνετη διάταξη των χώρων διατεταγμένων γύρω από το γυάλινο θόλο της οροφής του. Το εμφανές σκυρόδεμα, οι γρανίτες, οι υαλοπίνακες και τα μεταλλικά στοιχεία συμπληρώνουν αρμονικά την αρχιτεκτονική του Σταθμού ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ

AM_Eleonas_stationΟ Σταθμός ΕΛΑΙΩΝΑΣ χωροθετείται σε βάθος 26 μέτρων υπογείως της Ιεράς Οδού, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Εμ. Παππά. Το εσωτερικό του σταθμού χαρακτηρίζεται από δύο εντυπωσιακούς υπόγειους θόλους, οι οποίοι οριοθετούν κομβικό σημείο κυκλοφορίας, από και προς τις κλίμακες των αποβαθρών. Στο επίπεδο των εισιτηρίων, ο ένας υπόγειος θόλος καταλήγει σε κυλινδρική γυάλινη οροφή στο επίπεδο του εδάφους, επιτρέποντας έτσι το φυσικό φως να διαχέεται σε όλο το πρώτο επίπεδο του σταθμού. Το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα στις αποβάθρες, εναλλασσόμενο με στιλπνές επιφάνειες γρανίτη, και οι λεπτομέρειες από ανοξείδωτο χάλυβα αναδεικνύουν τα γεωμετρικά στοιχεία του χώρου. Στην επιφάνεια του εδάφους, ακριβώς πάνω από το σταθμό, θα αναδειχθούν τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

AM_Egaleo_stationΟ Σταθμός ΑΙΓΑΛΕΩ είναι ο τερματικός σταθμός της επέκτασης της γραμμής 3 από Μοναστηράκι προς το Αιγάλεω. Είναι υπόγειος σταθμός με κεντρική αποβάθρα και κατασκευάστηκε σε βάθος περίπου 20μ κάτω από την Ιερά Οδό, στο ύψος της πλατείας Εσταυρωμένου. Διαθέτει δύο εισόδους : η βόρεια βρίσκεται στην πλατεία Εσταυρωμένου, ενώ η νότια βρίσκεται στην οδό Αλ. Παπαναστασίου. Ο σταθμός διαθέτει φυσικό φωτισμό στο πρώτο επίπεδο, όπου βρίσκεται ο χώρος υποδοχής κοινού και τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Η Αττικό Μετρό σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναδείξει τα αρχαιολογικά ευρήματα τόσο στο επίπεδο της πλατείας όσο και σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες στο εσωτερικό του σταθμού.

Print Friendly, PDF & Email
WCAG