Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ-Επικαιροποίηση της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό

Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, με την πολύτιμη βοήθεια της Τροχαίας, πραγματοποιεί μια σειρά ερευνών για τις μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου σε 80 επίκαιρες θέσεις στο οδικό δίκτυο της Αθήνας θα διεξαχθούν συνεντεύξεις σε 150.000 οδηγούς ΙΧ οχημάτων και δικύκλων. Σε κάθε θέση, οι έρευνες θα διεξαχθούν έως και 3 ημέρες, μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή), από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Στόχος των ερευνών αυτών είναι να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό (που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1996-1999), η οποία αποτέλεσε τη Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη της Αττικής και βάσει αυτής σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν τόσο η ανάπτυξη του Μετρό της Αθήνας όσο και των υπολοίπων μεταφορικών συστημάτων στο Λεκανοπέδιο.

Με τις νέες έρευνες θα δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη Βάση Δεδομένων με στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης όλων των μεταφορικών συστημάτων του Νομού Αττικής αλλά και θα αποτυπωθούν οι ανάγκες των μεταφορικών συστημάτων σε νέες υποδομές για την επόμενη εικοσαετία. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα τόσο στον γενικότερο Συγκοινωνιακό Σχεδιασμό στο Λεκανοπέδιο όσο και στον προγραμματισμό των μελλοντικών έργων του δικτύου του Μετρό της Αθήνας, έως το έτος 2020 και το 2030.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες μετακινήσεων (συμπληρωματικές εκείνων του ΟΑΣΑ που διενεργήθηκαν το 2006) που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

Έρευνες Μετακινήσεων Επιβατών στα Μεταφορικά Μέσα του Νομού Αττικής.
(α)Έρευνα Προέλευσης-Προορισμού Μετακινήσεων με συνεντεύξεις παρά την οδό τόσο σε οδηγούς δικύκλων και ΙΧ οχημάτων όσο και σε επιβάτες ταξί. Πρόκειται για έρευνα η οποία θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 80 θέσεις στο οδικό δίκτυο της Αθήνας και κατά την οποία θα διεξαχθούν συνεντεύξεις σε περίπου 150.000 οδηγούς.
(β)Έρευνα Επιβατικής Κίνησης στις γραμμές του αστικού και προαστιακού σιδηροδρόμου. Περιλαμβάνει μετρήσεις επιβατικής κίνησης και συνεντεύξεις επιβατών προκειμένου να καταγραφούν τα χαρακτηριστικά των μετακινήσεών τους.

Επίσης, θα διεξαχθεί και έρευνα σε 12 χώρους στάθμευσης ΙΧ οχημάτων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως για μετεπιβίβαση στο Μετρό.

Απογραφή Χρήσεων Γης και Θέσεων Εργασίας καθώς και Προβλέψεις Κοινωνικο-οικονομικών Χαρακτηριστικών για το Νομό Αττικής.

Εντός του 2008 η ΑΜ πρόκειται επίσης να αναθέσει μελέτη με αντικείμενο την καταγραφή των χρήσεων γης στο σύνολο των οικοδομικών τετραγώνων (περίπου 80.000) του Νομού Αττικής, καθώς και την απογραφή των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, για το σύνολο των επιχειρήσεων του Νομού Αττικής (περίπου 300.000).

Στη συνέχεια, βάσει των στοιχείων αυτών, θα διαμορφωθούν προβλέψεις εξέλιξης του πληθυσμού και της απασχόλησης στο Νομό Αττικής για τα έτη 2020 και 2030.

Η μελέτη των κυκλοφοριακών συνθηκών στο Νομό Αττικής, αλλά και η αποτύπωση των μεταφορικών αναγκών στο Λεκανοπέδιο, θα οδηγήσουν στην επέκταση και στον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών της Αθήνας και στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

Print Friendly, PDF & Email
WCAG