Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Χρηματοδότηση των έργων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

18/6/2010
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε την χορήγηση δανείου ύψους 150.000.000€ με ευνοϊκούς όρους (ίδιους με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στην Αττικό Μετρό ΑΕ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα παρακάτω έργα:

  • Επέκταση της Γραμμής 3 προς την Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι)
  • Ολοκλήρωση της Γραμμής 3 με την προσθήκη του σταθμού Αγία Παρασκευή
  • Επέκταση της Γραμμής 2 προς το Περιστέρι και Ανθούπολη
  • Επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ελληνικό
  • Τροχαίο υλικό των επεκτάσεων
  • Ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα των επεκτάσεων

Η σύμβαση για τη νέα χρηματοδοτική συνεισφορά υπεγράφη χθες (17 Ιουνίου 2010) στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ, στο Λουξεμβούργο, από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη και τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστο Τσίτουρα και τέθηκαν οι βάσεις για εποικοδομητική συνεργασία όσον αφορά την χρηματοδότηση των νέων σημαντικών επεκτάσεων του Μετρό, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Με το ποσό αυτό εξασφαλίζεται πλέον η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων της Αττικό Μετρό A.E., τα οποία αναβαθμίζουν, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά, ολοένα και περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής.

17/6/2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
“Συνεργασία Αττικό Μετρό-ΕΤΕπ”

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας για τη θετική εξέλιξη της χρηματοδότησης μεγάλων έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι επεκτάσεις των γραμμών 2 και 3 του μετρό, προχωρούν απρόσκοπτα με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης που επιδεικνύεται στα αναπτυξιακά έργα του Υπουργείου, ύστερα από τη σχετική ενημέρωση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας. Η συμφωνία επετεύχθη με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις άλλες χώρες της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τον ευνοϊκό προσανατολισμό της Ευρώπης στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας.

Η σύμβαση για τη νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση υπεγράφη σήμερα στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ, στο Λουξεμβούργο, από τον Πρόεδρο και Δ/νοντα Σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Χρήστο Τσίτουρα και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη, όπου τονίστηκε ο καταλυτικός ρόλος που μπορεί να παίξει η ΕΤΕπ στη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Αφορά κυρίως στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία των επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3, καθώς και την προμήθεια συρμών. Η επέκταση της γραμμής 3 από το Αιγάλεω συνεχίζεται με την κατασκευή και θέση σε λειτουργία τριών νέων σταθμών, και ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση της εν λόγω γραμμής προς Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι), μήκους 1,4 χλμ., με έναν νέο σταθμό. Το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 προς το Ελληνικό θα προσθέσει στο δίκτυο του μετρό της Αθήνας 5,5 χλμ. υπόγειας γραμμής και 4 νέους σταθμούς (Ηλιούπολη, ‘Aλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό). Η γραμμή 2 θα επεκταθεί περαιτέρω προς Ανθούπολη με την προσθήκη 1,5 χλμ. και δύο σταθμών.

Το μετρό της Αθήνας χρηματοδοτείται από κοινού από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και την ΕΤΕπ, καθώς ανταποκρίνεται στο στόχο της ΕΕ για προώθηση της αστικής ανανέωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Τσίτουρας, επισήμανε ότι: «Προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη συνεργασία για τα μελλοντικά μεγάλα έργα των επεκτάσεων του μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που τόσο υπηρετούν τους πολίτες των δύο ελληνικών μητροπόλεων».

17/6/2010
Σχετική δημοσίευση από τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
“Νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για το Μετρό της Αθήνας”

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί νέα ενίσχυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του μετρό της Αθήνας. Η σύμβαση για τη νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση υπεγράφη σήμερα στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ, στο Λουξεμβούργο, από τον κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, και τον κ. Χρήστο Τσίτουρα, Πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε: «Η ΕΤΕπ στηρίζει εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια τα σημαντικά έργα μετρό που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η επέκταση του μετρό της Αθήνας θα ενισχύσει το συγκοινωνιακό σύστημα της πόλης με ένα ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, που θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος στην ελληνική πρωτεύουσα. Το έργο αυτό αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΤΕπ στη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Χρήστος Τσίτουρας σχολίασε: «Η Αττικό Μετρό είναι ιδιαίτερα ευτυχής για τη δυνατότητα συνεργασίας με την ΕΤΕπ για να μπορέσει να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα έργα μετρό στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και πάντα με τη στήριξη των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη συνεργασία για τα μελλοντικά μεγάλα έργα των επεκτάσεων του μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που τόσο υπηρετούν τους πολίτες των δύο ελληνικών μητροπόλεων. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε και σ’ αυτή την πρόκληση όπως και στο παρελθόν».

Το δάνειο αυτό αφορά κυρίως τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία των επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3, καθώς και την προμήθεια συρμών. Τον Μάιο 2007 δόθηκε σε λειτουργία η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, από το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ προς το ΑΙΓΑΛΕΩ, μήκους 4,3 χλμ., με τρεις νέους σταθμούς. Η επέκταση της γραμμής 3 συνεχίζεται με την κατασκευή και θέση σε λειτουργία τριών νέων σταθμών, και ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση της εν λόγω γραμμής προς Αγία Μαρίνα (Χαϊδάρι), μήκους 1,4 χλμ., με έναν νέο σταθμό.

Το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 προς το ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα προσθέσει στο δίκτυο του μετρό της Αθήνας 5,5 χλμ υπόγειας γραμμής και 4 νέους σταθμούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ). Η γραμμή 2 θα επεκταθεί περαιτέρω προς Ανθούπολη με την προσθήκη 1,5 χλμ. και δύο σταθμών.

Το μετρό της Αθήνας χρηματοδοτείται από κοινού από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και την ΕΤΕπ, καθώς ανταποκρίνεται στον στόχο της ΕΕ για προώθηση της αστικής ανανέωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το συνολικό ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΤΕπ για το μετρό της Αθήνας από το 1994 ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα, μειώνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση και προσφέροντας ένα τρόπο μεταφοράς καθαρότερο και ταχύτερο από τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.

Print Friendly, PDF & Email
WCAG