Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

Ομιλία Προέδρου «Αττικό Μετρό Α.Ε.» στη συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη της έκθεσης «RE-THINK ATHENS: Η Αθήνα στο κέντρο- Οι οριστικές μελέτες» στη Στοά Αρσακείου

  • Αρχική
  • AM - ΚΙΑΣΩ - Re-think Athens
  • Ομιλία Προέδρου «Αττικό Μετρό Α.Ε.» στη συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη της έκθεσης «RE-THINK ATHENS: Η Αθήνα στο κέντρο- Οι οριστικές μελέτες» στη Στοά Αρσακείου
Ομιλία Προέδρου «Αττικό Μετρό Α.Ε.»

Το έργο Ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου και Επέκτασης του Τραμ στο πλαίσιο της Ανασυγκρότησης του Κέντρου της Αθήνας προβλέπεται να δημοπρατηθεί και να υλοποιηθεί από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Η ΑΜ κλήθηκε προ τριετίας περίπου από την Πολιτεία, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει στη διαχείριση και υλοποίηση σύνθετων έργων, να αναλάβει τον συντονισμό, προγραμματισμό και την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του Έργου αυτού ως Project Manager. Εξάλλου, η ΑΜ με σχετικά πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έχει αναλάβει την αρμοδιότητα υλοποίησης όχι μόνο των έργων Τραμ, αλλά και έργων αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων και συναφών ρυθμίσεων στην ευρύτερη περιοχή των έργων της.

Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις από την περιοχή του Συντάγματος μέχρι και την Ομόνοια, με ανάπλαση πλατειών, πεζοδρομήσεις (Πανεπιστημίου και ορισμένων κάθετων οδών μεταξύ Σταδίου και Ακαδημίας), καθώς και σημαντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων από το κέντρο της Αθήνας. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν αντιδρομήσεις οδών (π.χ. Ακαδημίας) και γενικότερα αλλαγές στον τρόπο κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Πανεπιστημίου και της Πατησίων μέχρι και την πλατεία Αιγύπτου.

Τόσο οι παρεμβάσεις – αναπλάσεις του αστικού χώρου, όσο και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό τα σημερινά δεδομένα και τις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή εντός του Δακτυλίου της Αθήνας.

Παράλληλα στα ανωτέρω έργα προβλέπεται η επέκταση της Γραμμής Τραμ από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την πλ. Αιγύπτου, μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων. Να σημειωθεί ότι στο έργο αυτό προβλέπεται για πρώτη φορά να δοκιμασθεί η τεχνολογία οχημάτων Τραμ με δυνατότητα ρευματοδότησης και από συσσωρευτές και μπαταρίες, προκειμένου στο μεγαλύτερο τμήμα του έργου να μην υπάρχει η κλασσική εναέρια ρευματοδότηση που συναντούμε στα οχήματα Τραμ.

Μετά από πρόσφατες συνεννοήσεις με την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων Ανάπτυξης, ΥΠΟΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, τέθηκαν οι βάσεις για τη χρηματοδότηση των έργων, με ποσό της τάξεως των 90 περίπου εκατομ.€ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ και από το ΠΕΠ Αττικής, κατόπιν σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Σταύρου Καλαφάτη και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση και επίβλεψη από την ΑΜ και άλλους αρμόδιους φορείς, οι Οριστικές Μελέτες των έργων ανάπλασης του Κέντρου της Αθήνας και επέκτασης του Τραμ, όπως επίσης και η κυκλοφοριακή μελέτη για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και την αρμόδια Διεύθυνση (ΔΜΕΟ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Πρόσφατα εγκρίθηκαν με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος οι Περιβαλλοντικοί Όροι του Έργου, ενώ αναμένεται να αποσταλεί στην ΑΜ και η Πρόσκληση από τις διαχειριστικές αρχές για ένταξη του Έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Επί του παρόντος οριστικοποιούνται οι τελικές λεπτομέρειες των μελετών και συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Εκτιμώντας ότι η ένταξη για χρηματοδότηση του έργου θα έχει συντελεσθεί εντός του επόμενου μηνός, η ΑΜ είναι σε θέση να δημοπρατήσει το έργο το αργότερο εντός διμήνου από την ένταξη αυτή.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στο διαγωνισμό για το έργο θα προσέλθουν έμπειρες και αξιόπιστες εργοληπτικές εταιρείες, από τις οποίες θα επιλεγεί ως Ανάδοχος ο μειοδότης. Το έργο προβλέπεται να ανατεθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους και να ολοκληρωθεί μετά από διετία περίπου.

Παράλληλα θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., που αναλαμβάνει πλέον τη δημοπράτηση και κατασκευή του έργου, με την εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου το έργο αυτό να υλοποιηθεί εμπρόθεσμα, με σεβασμό στην ποιότητα και με συναίσθηση της ευθύνης από τη διαχείριση ενός έργου που θα αναβαθμίσει καθοριστικά την ευαίσθητη αυτή περιοχή του Κέντρου της Αθήνας.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω στο σημείο αυτό τον καταλυτικό ρόλο και την ουσιαστική συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση σε όλη την πορεία του Προγράμματος μέχρι σήμερα, με τη χρηματοδότηση και επίσπευση των διαδικασιών σε όλα τα στάδια ωρίμανσης των μελετών για την υλοποίηση των έργων, γεγονός που αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς και παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Για τον λόγο αυτό θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την ηγεσία, τα στελέχη και τους συμβούλους του Ιδρύματος για την άψογη πραγματικά συνεργασία που αναπτύχθηκε με την ΑΜ.

Print Friendly, PDF & Email
WCAG