Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Το Μετρό Θεσσαλονίκης γιόρτασε την Αγία Βαρβάρα

Το Μετρό Θεσσαλονίκης , την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου , εορτή της Αγίας Βαρβάρας, γιόρτασε την προστάτιδα των εργαζομένων στα υπόγεια έργα.

Η χθεσινή γιορταστική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο του σταθμού «Πανεπιστήμιο» και  πολύ ταιριαστά ντύθηκε με ήχους της φοιτητικής ομάδας «Μουσικό Πολύτροπο» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο  Υφυπουργός ΥΠΥΜΕΔΙ κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος ανέφερε ότι «σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  σχεδιάζονται και θα κατασκευαστούν κοντά στον σταθμό «Πανεπιστήμιο» του Μετρό, parking αλλά και υποδομές, για να υποστηρίζονται δραστηριότητες. Ο καλλιτεχνικός και αισθητικός σχεδιασμός των σταθμών είναι ένα κοινό πεδίο δράσης».

Ο κ. Μαγκριώτης βεβαίωσε ότι όπως από την αρχή στήριξε αυτή τη συνεργασία, θα συνεχίσει να την υποστηρίζει ,ενώ αναφέρθηκε και στη γενικότερη συνεργασία του Μετρό Θεσσαλονίκης με φορείς της πόλης, λέγοντας ότι ήδη έχει αποδώσει και η συνεργασία  με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τις αναπλάσεις των περιοχών που κατασκευάζονται οι σταθμοί του Μετρό.

«Η ανάπλαση της περιοχής της Αγίας Σοφίας είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα, το ίδιο θα συνεχίσουμε και με τον δήμο Καλαμαριάς, όπου η κατασκευή της επέκτασης της γραμμής πιστεύω ότι θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο το 2012. Ο ίδιος δρόμος θα ακολουθηθεί και για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Μετρό στην Δυτική Θεσσαλονίκη».

Ακολούθως σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε. και Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και, ο Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Παντής.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής  Μετρό Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, αναφέρθηκε στην πορεία των κατασκευαστικών εργασιών.

Η εξέλιξη του έργου

Τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 41,2%, η  διάνοιξη σηράγγων στο 69% που αντιστοιχεί σε περίπου 11,5 χλμ., ενώ  αρχίζουν οι εργασίες αρχιτεκτονικών τελειωμάτων  και των η/μ εγκαταστάσεων στους σταθμούς που ολοκληρώνονται, ξεκινώντας από τον «Ευκλείδη».

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη , με ποσοστό ολοκλήρωσης περίπου 57%. Η αρχαιολογική έρευνα εκτελείται στις θέσεις Διακλάδωση προς Σταυρούπολη και στους σταθμούς «Δημοκρατίας», «Βενιζέλου» , «Αγίας Σοφίας» και «Φλέμινγκ».
Εκτιμούμε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα στο σταθμό «Φλέμινγκ» καθώς και στη Διακλάδωση προς Σταυρούπολη, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του τεχνικού έργου στην οδό Μοναστηρίου.

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες στο Ν.Σιδηροδρομικό Σταθμό, στον Επίσταθμο όπου βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης, στους σταθμούς «Σιντριβάνι»,  «Πανεπιστήμιο»,  «Ευκλείδη»,  «Φλέμινγκ» και  «Ανάληψη», στο Αμαξοστάσιο και στις σήραγγες. Συνολικά υπάρχουν εννέα μέτωπα εργασίας.

Ο κ. Κωνσταντινίδης  αναφέρθηκε και στο θέμα των απαλλοτριώσεων, που συνιστά πρόβλημα  για την επιτάχυνση των εργασιών. Σημειώνεται ότι  εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις στο σταθμό «Πατρίκιο» και στη διακλάδωσή του, στους σταθμούς «Βούλγαρη» και «Νέα Ελβετία», σε μικρό τμήμα του Αμαξοστασίου καθώς και η κτήση χώρου για την κατασκευή  του σταθμού «Παπάφη».
Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση της β΄ φάσης του διαγωνισμού για την επέκταση προς Καλαμαριά. Όσον αφορά τις επεκτάσεις προς τα δυτικά, η Αττικό Μετρό ετοιμάζει τη δημοπράτηση των μελετών.

Μετά τους ομιλητές, το λόγο πήρε η ομάδα του «Μουσικού Πολύτροπου» με επικεφαλής τον αν. Καθηγητή Γιάννη Καϊμάκη, και ο χώρος του εργοταξίου γέμισε με ήχους και εικόνες του παραδοσιακού μουσικοχορευτικού δρώμενου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι : Γιάννης Ιωαννίδης, Βουλευτής Α! Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Μπακογλίδης Δήμαρχος Καλαμαριάς,  Δημήτης Βάνης Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Τάσος Μουρατίδης Πρόεδρος της Ε.Ο.Α.Ε., Παναγιώτης Παπαδόπουλος Πρόεδρος Β.Ε.Θ., Χρήστος Σαραντόπουλος Πρόεδρος του Ελληνο- Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σαραντόπουλος Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Τ.Κ.Μ.,  Κοσμάς Καλογιάννης Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Θ., Γιάννης Βεργίνης  Αντιπρόεδρος Ε.Β.Ε.Θ. , Εύη Νίκα- Σαμψών Πρόεδρος του Μουσικού Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Βάσω Μισαηλίδου εκπρόσωπος της ΙΣΤ! Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ευάγγελος Τσικλίδης εκπρόσωπος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, διδάσκοντες της Σχολής Καλών Τεχνών και φυσικά εργαζόμενοι στο έργο.

Print Friendly, PDF & Email
WCAG