ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ – Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ αναδεικνύει τρεις μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους

Κατά τις προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς το Αιγάλεω ήρθαν στο φως σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στις θέσεις των σταθμών Ελαιώνας, Αιγάλεω και στο Φρέαρ εξαερισμού Προφήτης Δανιήλ.

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν:

  • Αρχαία Ιερά Οδός – Σταθμός Αιγάλεω.
    Πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που πλαισιώνεται από αναλημματικούς της τοίχους καθώς και από παρόδιο νεκροταφείο
  • Την αρχαιότερη γέφυρα της Ελλάδος – Σταθμός Ελαιώνας.
    Πρόκειται για 3 βάθρα θεμελίωσης γέφυρας του Κηφισού ποταμού
  • Αρχαία Ιερά Οδός – Φρέαρ Προφήτη Δανιήλ
    Πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού με τον αναλημματικό της τοίχο, το οποίο χρονολογείται από τα γεωμετρικά χρόνια έως τα ύστερο-ρωμαϊκά έτη

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ ανέδειξε τους τρεις προαναφερόμενους αρχαιολογικούς θησαυρούς και σήμερα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι παραδίδονται στο κοινό της πόλης (βλέπετε φωτογραφίες).

Αμέσως μετά την μικρή τελετή παράδοσης, ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος δήλωσε ότι «για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και Υπουργείου Πολιτισμού, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, επιτυγχάνοντας με αυτό το τρόπο άριστη ισορροπία μεταξύ των έργων κατασκευής και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Χάρις σε αυτή τη συνεργασία οι πολίτες απολαμβάνουν σήμερα το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα στην κατασκευή του Μετρό αλλά και στην ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών θησαυρών».

Για την παραπάνω εξέλιξη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, κ. Χρήστος Τσίτουρας δήλωσε ότι:

“Το έργο του Μετρό, δεν είναι μόνον ένα τεχνικά πολύπλοκο κατασκευαστικό έργο, αλλά και αφορμή για σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ σεβόμενη απόλυτα την πολιτιστική μας κληρονομιά προχώρησε στην ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών στο σημείο ακριβώς που βρέθηκαν και σήμερα παραδίδει στους πολίτες τρεις κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για να θαυμάσουν από κοντά πτυχές από την ιστορία της Ελλάδος.

Στη σκιά της Ακρόπολης και σε απόσταση μόλις 3 χλμ από το κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια), Έλληνες και ξένοι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την ιστορία της αρχαίας πόλης μέσω της ανάδειξης των ευρημάτων που ήρθαν στο φως χάρις στην κατασκευή του Μετρό.

Αυτό το πρόγραμμα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ θα συνεχισθεί και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου καθώς και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χαρίζοντας έτσι μια μοναδικότητα στα Μετρό της Ελλάδος έναντι των άλλων Μετρό της Ευρώπης”.

Αντίστοιχα η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τόνισε «Το έργο του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, όπως και της Θεσσαλονίκης, έδωσε την ευκαιρία και την δυνατότητα στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού να αναπτύξουν μια σταθερή σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Μέσα στα εργοτάξια αναπτύχθηκε πραγματικά πολυεπιστημονική αρχαιολογική και ιστορική έρευνα, ένα υψηλής ποιότητας αρχαιολογικό έργο, στο οποίο οι ανασκαφικές μέθοδοι προσαρμόστηκαν με τις σύγχρονες δυναμικές, και το οποίο αποκάλυψε πλήθος νέων δεδομένων που άλλαξε, διόρθωσε, συμπλήρωσε τον αρχαιολογικό και ιστορικό χάρτη του άστεως, εμπλούτισε την ιστορία με νέες άγνωστες μαρτυρίες και τα μουσεία με νέα ευρήματα.

Με το έργο του ΜΕΤΡΟ, η Αρχαιολογική Υπηρεσία απέκτησε μια τεράστια εμπειρία, ενώ η αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα ενισχύθηκε με μια ακόμη «σχολή», σύμφωνα με την οποία η κατασκευή ενός τεχνικού έργου σε μια πόλη ζωντανή και πυκνοκατοικημένη, όπως η ελληνική πρωτεύουσα, με την διαχρονική της ιστορία και τον μνημειακό της πλούτο να καλύπτει την μακρά ιστορική διάρκεια, συνδυάστηκε όχι μόνον με την αρχαιολογική έρευνα και την συνεπαγόμενη αυξημένη γνώση, αλλά κυρίως με την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος.

Η Αθήνα απόκτησε μέσα στην καρδιά της μια σειρά από μικρούς αρχαιολογικούς χώρους, εκεί που η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε κατάλοιπα ικανά να αναδειχθούν, να καταστούν επισκέψιμα και να εμπλουτίσουν το σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ενώ οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ εμπλουτίστηκαν με μικρές, αλλά υψηλής αισθητικής εκθέσεις. Τρεις τέτοιους αρχαιολογικούς χώρους στις θέσεις των σταθμών Ελαιώνας, Αιγάλεω και στο φρέαρ Προφήτης Δανιήλ, και μία έκθεση, στον σταθμό του Αιγάλεω, αποδίδουν σήμερα στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ.»

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up