Πρόοδος έργου

Πρόοδος έργου Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο υποδομής που κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα μας, μία επένδυση που για τις δύο υπό κατασκευή γραμμές ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωσή του θα αναβαθμίσει τη Θεσσαλονίκη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, αλλάζοντας τη μορφή του αστικού τοπίου και βελτιώνοντας ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό Α.Ε., το έργο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του 2023.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης (Βασικό Έργο) έχει μήκος γραμμής 9,6 χλμ., 13 σύγχρονους σταθμούς και ένα Αμαξοστάσιο, συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων, στης περιοχή της Πυλαίας.

Προβλέπεται να έχει 18 υπέρ-αυτόματους driverless συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους και συστήματα αυτόματων θυρών επί των αποβάθρων κάθε σταθμού για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Βασικού Έργου και της Επέκτασης προς Καλαμαριά, αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 313.000 επιβάτες. Επιπροσθέτως, με τη λειτουργία του έργου στο σύνολο του, θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 57.000 ΙΧ οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων CO2 κατά 212 τόνους ημερησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενσωματώνοντας στην κατασκευή του τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας και λειτουργικότητας, το Μετρό της Θεσσαλονίκης αναμφισβήτητα θα αποτελέσει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη.


Print Friendly, PDF & Email

Πρόοδος έργου

Ιούνιος 2021

 • Σταθμός Ν.Σ.Σ: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες ορθομαρμαρώσεων, στο επίπεδο -1, εργασίες εγκατάστασης πυράντοχων αεραγωγών στο επίπεδο της αποβάθρας, καθώς και εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, στο βόρειο τμήμα του σταθμού.
 • Σταθμός ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το κλείσιμο του προσωρινού ανοίγματος της πλάκας οροφής.
 • Σταθμός ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής πεζοδρομίου στο νότιο τμήμα της οδού Εγνατία, διάνοιξης οπών για την τοποθέτηση στηρίξεων αεραγωγών στο επίπεδο της αποβάθρας, καθώς και εργασίες τοποθέτησης στηριγμάτων του δικτύου πυρόσβεσης σηράγγων, προς τον σταθμό «Βενιζέλου».
 • Σταθμός ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης πυράντοχων αεραγωγών στο επίπεδο της αποβάθρας, οι εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού διακοπής ρεύματος έλξης, εγκατάστασης δικτύων αεραγωγών του συστήματος αερισμού/κλιματισμού στον τεχνικό χώρο εξοπλισμού παροχής ισχύος έλξης, καθώς και οι εργασίες εγκατάστασης του συστήματος φωτισμού στην σήραγγα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τοιχίου της βόρειας εισόδου και εγκατάστασης εξοπλισμού αερισμού/κλιματισμού σε τεχνικούς χώρους.
 • Σταθμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης καλωδίων σηματοδότησης και του συστήματος φωτισμού στη σήραγγα, καθώς και οι εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού διακοπής ρεύματος έλξης.
 • Σταθμός ΠΑΠΑΦΗ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του φυλακίου και της περίφραξης του Παπαφείου Ιδρύματος, τερματισμού καλωδίων του συστήματος διακοπής ρεύματος έλξης και εγκατάστασης καλωδίων του συστήματος φωτισμού στην σήραγγα.
 • Σταθμός ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης και καλωδιώσεων του συστήματος διακοπής ρεύματος έλξης.
 • Σταθμός ΦΛΕΜΙΝΓΚ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του φρεατίου σύνδεσης των δικτύων ύδρευσης και πυρόσβεσης του σταθμού με την ΕΥΑΘ στο επίπεδο της οδού. Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες τερματισμού καλωδίων του συστήματος διακοπής ρεύματος έλξης.
 • Σταθμός ΑΝΑΛΗΨΗ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ηλεκτρικών συνδέσεων κυλιομένων κλιμάκων και εγκατάστασης του συστήματος φωτισμού στη σήραγγα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συναρμολόγησης και εγκατάστασης πυράντοχων αεραγωγών, στο επίπεδο της αποβάθρας.
 • Σταθμός 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής σύνδεσης των δικτύων ύδρευσης και πυρόσβεσης του σταθμού με την ΕΥΑΘ στο επίπεδο της οδού, καθώς και οι εργασίες εγκατάστασης του συστήματος ασύρματης επικοινωνίας στην σήραγγα και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συναρμολόγησης και τοποθέτησης πυράντοχων αεραγωγών στο επίπεδο της αποβάθρας, αποκαταστάσεων στο επίπεδο της οδού και εγκατάστασης του συστήματος πυρόσβεσης στην σήραγγα.
 • Σταθμός ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού του συστήματος πυρόσβεσης στην σήραγγα, καθώς και εργασίες συναρμολόγησης και εγκατάστασης «λαιμών» πυράντοχων αεραγωγών, στο επίπεδο της αποβάθρας.
 • Σταθμός ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης καλωδίων σηματοδότησης. Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες τερματισμού καλωδίων παροχής ισχύος έλξης, καθώς και εργασίες συναρμολόγησης και εγκατάστασης πυράντοχων αεραγωγών, στο επίπεδο της αποβάθρας.

ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ

 • Κτηριακό Συγκρότημα Ι: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες εγκατάστασης καλωδίων σηματοδότησης, στο επίπεδο +52,00 του κτηρίου 7, καθώς και εργασίες εγκατάστασης του εξοπλισμού βαφείου τροχαίου υλικού, στο επίπεδο +58,00.
 • Κτηριακό Συγκρότημα ΙΙ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οικοδομικές εργασίες, εργασίες εγκατάστασης ψευδοροφής, στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ), εγκατάστασης του δικτύου ύδρευσης, στο επίπεδο +66,40 και του δικτύου κλιματισμού στο επίπεδο +59,00, τοποθέτησης θυρών, καθώς και εργασίες εγκατάστασης του συστήματος φωτισμού, στο επίπεδο +62,30 (ΚΕΛ).

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΟΜΗ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης της 3ης γραμμής, στην περιοχή της διασταύρωσης Σιντριβάνι, τοποθέτησης πλακών πεζοδιαδρόμων, στο τμήμα μεταξύ του σταθμού «Βούλγαρη» και του Αμαξοστασίου, εγκατάστασης προστατευτικών καλυμμάτων της τρίτης γραμμής καθώς και εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού πυρόσβεσης, σηματοδότησης, και φωτισμού, στις σήραγγες.

Print Friendly, PDF & Email

Μάιος 2021

 • Σταθμός Ν.Σ.Σ.: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες ορθομαρμαρώσεων στο επίπεδο -1, εγκατάστασης πυράντοχων αεραγωγών στο επίπεδο της αποβάθρας, καθώς και εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στο βόρειο τμήμα του σταθμού.
 • Σταθμός ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες κατασκευής τοιχοποιίας στα επίπεδα μεσοπατώματος και -1, καθώς και εργασίες κατασκευής επιχρισμάτων στο επίπεδο του μεσοπατώματος.
 • Σταθμός ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ (Σταθμός & Διασταύρωση): Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης επιπέδου οδού στην περιοχή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθώς και εργασίες εγκατάστασης πυράντοχων αεραγωγών στο επίπεδο της αποβάθρας.
 • Σταθμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εγκατάστασης πυράντοχων αεραγωγών στο επίπεδο της αποβάθρας και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης επιπέδου οδού στην περιοχή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 • Σταθμός ΠΑΠΑΦΗ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συναρμολόγησης και εγκατάστασης πυράντοχων αεραγωγών αερισμού στο επίπεδο της αποβάθρας.
 • Σταθμός ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες εγκατάστασης πυράντοχων αεραγωγών στο επίπεδο της αποβάθρας, καθώς και εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
 • Σταθμός ΦΛΕΜΙΝΓΚ: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες εγκατάστασης πυράντοχων αεραγωγών στο επίπεδο της αποβάθρας, καθώς και εργασίες κατασκευής του φρεατίου ύδρευσης και πυρόσβεσης (σύνδεση με ΕΥΑΘ) στο επίπεδο της οδού.
 • Σταθμός ΑΝΑΛΗΨΗ: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες τοποθέτησης γυψοσανίδας επί του μεταλλικού υποσκελετού των θυρών αποβαθρών στην τροχιά 1, εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού σηματοδότησης στην σήραγγα, καθώς και εργασίες τερματισμού καλωδίων παροχής ισχύος έλξης.
 • Σταθμός 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες εγκατάστασης σχαρών, καλωδίων και κατασκευής γειώσεων, καθώς και εργασίες κατασκευής του φρεατίου ύδρευσης και πυρόσβεσης (σύνδεση με ΕΥΑΘ) στο επίπεδο της οδού.
 • Σταθμός ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συναρμολόγησης πυράντοχων αεραγωγών στο επίπεδο της αποβάθρας, καθώς και η κατασκευή του υπερυψωμένου δαπέδου στον χώρο του εξοπλισμού παροχής ισχύος έλξης και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες εγκατάστασης θυρών αποβαθρών, κατασκευής γειώσεων στο επίπεδο -3 και εγκατάστασης σχαρών καλωδίων στο επίπεδο -1.
 • Σταθμός ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εκσκαφές για τη διέλευση παροχικών καλωδίων ΔΕΗ στον σταθμό, καθώς και η κατασκευή του υπερυψωμένου δαπέδου στον χώρο του εξοπλισμού παροχής ισχύος έλξης.

ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ

 • Κτηριακό Συγκρότημα Ι: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες εγκατάστασης καλωδίων διανομής ισχύος, κατασκευής γειώσεων στον τεχνικό χώρο του υποσταθμού, φωτισμού και παροχής βοηθητικής ισχύος στο επίπεδο +52,00, καθώς και εργασίες εγκατάστασης σχαρών καλωδίων στο επίπεδο +69,00.
 • Κτηριακό Συγκρότημα ΙΙ: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες τοποθέτησης πλακιδίων στο επίπεδο +58,00, τοποθέτησης επενδύσεων αλουμινίου και πυράντοχων υαλοστασίων, εγκατάστασης δικτύου σωληνώσεων κλιματισμού στο επίπεδο +61,40 και εγκατάστασης κλιματιστικών μονάδων CCU στα επίπεδα +62,30 και +75,00. Στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων και εργασίες κατασκευής όδευσης του δικτύου ακαθάρτων.
 • ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΟΜΗ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της διπλής αλλαγής τροχιών της διασταύρωσης «Νέα Ελβετία» και βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης οι εργασίες κατασκευής των αλλαγών τροχιάς 26-27 και 28-29 στη σήραγγα από τον σταθμό «Νέα Ελβετία» προς το Αμαξοστάσιο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της διπλής αλλαγής τροχιών στην θέση «Διασταύρωση Σιντριβάνι».

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης της 3ης γραμμής στο τμήμα μεταξύ του σταθμού «Νέα Ελβετία» και του Αμαξοστασίου, τοποθέτησης πλακών πεζοδιαδρόμων στο τμήμα μεταξύ των σταθμών «Αναλήψεως» και «Νέα Ελβετία», εγκατάστασης προστατευτικών καλυμμάτων της τρίτης γραμμής στο τμήμα μεταξύ των σταθμών «Πανεπιστήμιο» και «Ανάληψη», καθώς και εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού σηματοδότησης, οπτικών ινών και καλωδίων παροχής ισχύος έλξης στις σήραγγες.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Μεγέθυνση / Σμίκρυνση