Επέκταση προς Καλαμαριά

Επέκταση προς Καλαμαριά

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης επεκτείνεται προς τη Νομαρχία, την Καλαμαριά, την Αρετσού, τη Νέα Κρήνη και τη Μίκρα, με 5 νέους Σταθμούς και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Αναλυτικότερα, το έργο της κατασκευής της πρώτης επέκτασης προς Καλαμαριά δημοπρατήθηκε στις 6 Μαΐου 2009, ενώ η Σύμβαση επέκτασης υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013 με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε, συνολικού προϋπολογισμού 518 εκ. €. (400 εκ. € αφορούν στην υπογραφείσα σύμβαση). Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» και  το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” και δανειοδοτείται από την ΕΤΕπ. Τον Ιούνιο του 2014 ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες του Σταθμού ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, στην επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, που αποτελεί το δεύτερο εργοτάξιο μετά από το φρέαρ εκκίνησης των ΤΒΜ (μετροπόντικα).

Επίσης, προβλέπονται οι υποδομές για τη μελλοντική επέκταση της Γραμμής προς Αεροδρόμιο, καθώς και η κατασκευή οργανωμένου χώρου Μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στον Σταθμό ΜΙΚΡΑ. Προγραμματίζεται παράλληλα και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.

Με τη λειτουργία της επέκτασης, θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 65.000 επιβάτες, μειώνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των μετακινούμενων οχημάτων, ενώ η απόσταση από το Σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να καλύπτεται σε μόλις 15 λεπτά. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά το Δήμο Καλαμαριάς, βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών.


Print Friendly, PDF & Email

Πρόοδος έργου

Σεπτέμβριος 2019

Σταθμός ΝΟΜΑΡΧΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης ηλεκτρολογικών σχαρών, σε όλα τα επίπεδα, εγκατάστασης δικτύων αποχέτευσης και πυρόσβεσης καθώς και ρυθμίσεων εξωτερικών κυλιόμενων κλιμάκων.

Σταθμός ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης και εξοπλισμού φρεάτων εκτόνωσης.

Σταθμός ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης πυράντοχων αεραγωγών, στο επίπεδο της αποβάθρας, ηλεκτρολογικών σχαρών, στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων καθώς και οι εργασίες εγκατάστασης δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, πυρόσβεσης και εξοπλισμού φρεάτων εκτόνωσης

Σταθμός ΜΙΚΡΑ (Σταθμός και Διασταυρώσεις): Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης πυράντοχων αεραγωγών καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης και ρύθμισης εξωτερικών κυλιόμενων κλιμάκων.

Τερματικό Φρέαρ: Ολοκληρώθηκαν οι βαφές στον χώρο του αντλιοστασίου.

Print Friendly, PDF & Email

Αύγουστος 2019

Φρέαρ Κρήτης: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης.
Σταθμός ΝΟΜΑΡΧΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής απολήξεων φρεάτων, εφαρμογής χρωματισμών και αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ.
Σταθμός ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επένδυσης τοίχων με ινοτσιμεντοσανίδες καθώς και οι εργασίες επίχωσης περιβάλλοντος χώρου.
Φρέαρ Πόντου: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης.
Σταθμός ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκαταστάσεων στην επιφάνεια και βαφών περιβάλλοντος χώρου.
Σταθμός ΜΙΚΡΑ (Σταθμός και Διασταυρώσεις): Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής υδατοστεγάνωσης της ΒΔ πρόσβασης του σταθμού και της πλάκας οροφής στην 1η Διασταύρωση. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ρύθμισης εξωτερικών κυλιόμενων κλιμάκων στον σταθμό. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή χρωματισμών στο επίπεδο τροχιών του σταθμού και της 1ης Διασταύρωσης καθώς και η επίχωση επιφάνειας στην 1η Διασταύρωση.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Μεγέθυνση / Σμίκρυνση