Επέκταση προς Καλαμαριά

Επέκταση προς Καλαμαριά

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης επεκτείνεται προς τη Νομαρχία, την Καλαμαριά, την Αρετσού, τη Νέα Κρήνη και τη Μίκρα, με 5 νέους Σταθμούς και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Αναλυτικότερα, το έργο της κατασκευής της πρώτης επέκτασης προς Καλαμαριά δημοπρατήθηκε στις 6 Μαΐου 2009, ενώ η Σύμβαση επέκτασης υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013 με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε, συνολικού προϋπολογισμού 518 εκ. €. (400 εκ. € αφορούν στην υπογραφείσα σύμβαση). Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» και  το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” και δανειοδοτείται από την ΕΤΕπ. Τον Ιούνιο του 2014 ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες του Σταθμού ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, στην επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, που αποτελεί το δεύτερο εργοτάξιο μετά από το φρέαρ εκκίνησης των ΤΒΜ (μετροπόντικα).

Επίσης, προβλέπονται οι υποδομές για τη μελλοντική επέκταση της Γραμμής προς Αεροδρόμιο, καθώς και η κατασκευή οργανωμένου χώρου Μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στον Σταθμό ΜΙΚΡΑ. Προγραμματίζεται παράλληλα και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.

Με τη λειτουργία της επέκτασης, θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 65.000 επιβάτες, μειώνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των μετακινούμενων οχημάτων, ενώ η απόσταση από το Σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να καλύπτεται σε μόλις 15 λεπτά. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά το Δήμο Καλαμαριάς, βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών.


Print Friendly, PDF & Email

Πρόοδος έργου

Απρίλιος 2020

Φρέαρ Κρήτης: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες κατασκευής τοιχοποιιών.

Σταθμός ΝΟΜΑΡΧΙΑ (σταθμός & διασταύρωση): Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες αποκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης δικτύου πυρανίχνευσης.

Σταθμός ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης μεταλλικών στεγάστρων περιβάλλοντος χώρου, τοποθέτησης γρανιτών αποβάθρας καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης δικτύου ύδρευσης, δικτύου αερισμού σηράγγων (πυράντοχοι αεραγωγοί) και γειώσεων.

Φρέαρ Πόντου: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υδατοστεγάνωσης.

Σταθμός ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες υποδομών δικτύων άρδευσης και φωτισμού περιβάλλοντος χώρου.

Σταθμός ΜΙΚΡΑ (Σταθμός και Διασταυρώσεις): Στην 1η Διασταύρωση, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες αποκατάστασης επιφανείας.

Σήραγγες ΤΒΜ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή σιδηροδρομικής επιδομής σε τμήμα των σηράγγων.

Print Friendly, PDF & Email

Μάρτιος 2020

Σταθμός ΝΟΜΑΡΧΙΑ (σταθμός & διασταύρωση): Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης γρανιτών στο επίπεδο αποβάθρας.

Σταθμός ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου, διάστρωσης τσιμεντοκονίας υπόβασης γρανιτών αποβάθρας καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης δικτύου πυρόσβεσης, αποχέτευσης, δικτύου αερισμού σηράγγων (πυράντοχοι αεραγωγοί) και σωλήνωσης δικτύων φωτισμού, διανομής και ασθενών ρευμάτων.

Σταθμός ΑΡΕΤΣΟΥ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης ακουστικής επένδυσης στους χώρους κλιμακοστασίων.

Σταθμός ΜΙΚΡΑ (Σταθμός και Διασταυρώσεις): Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης γρανιτών στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων. Στην 1η Διασταύρωση, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης πλακιδίων στους χώρους WC, καθώς και οι εργασίες δικτύων αποχέτευσης.

Σήραγγες ΤΒΜ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή σιδηροδρομικής επιδομής σε τμήμα των σηράγγων.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Μεγέθυνση / Σμίκρυνση