Επέκταση προς Καλαμαριά

Επέκταση προς Καλαμαριά

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης επεκτείνεται προς τη Νομαρχία, την Καλαμαριά, την Αρετσού, τη Νέα Κρήνη και τη Μίκρα, με 5 νέους Σταθμούς και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Αναλυτικότερα, το έργο της κατασκευής της πρώτης επέκτασης προς Καλαμαριά δημοπρατήθηκε στις 6 Μαΐου 2009, ενώ η Σύμβαση επέκτασης υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013 με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε, συνολικού προϋπολογισμού 518 εκ. €. (400 εκ. € αφορούν στην υπογραφείσα σύμβαση). Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» και  το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και δανειοδοτείται από την ΕΤΕπ. Τον Ιούνιο του 2014 ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες του Σταθμού ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, στην επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, που αποτελεί το δεύτερο εργοτάξιο μετά από το φρέαρ εκκίνησης των ΤΒΜ (μετροπόντικα).

Επίσης, προβλέπονται οι υποδομές για τη μελλοντική επέκταση της Γραμμής προς Αεροδρόμιο, καθώς και η κατασκευή οργανωμένου χώρου Μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στον Σταθμό ΜΙΚΡΑ. Προγραμματίζεται παράλληλα και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.

Με τη λειτουργία της επέκτασης, θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 65.000 επιβάτες, μειώνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των μετακινούμενων οχημάτων, ενώ η απόσταση από το Σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να καλύπτεται σε μόλις 15 λεπτά. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά το Δήμο Καλαμαριάς, βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών.


Print Friendly, PDF & Email

Πρόοδος έργου

Μάρτιος 2019

Σταθμός ΝΟΜΑΡΧΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες Η/Μ εγκαταστάσεων.
Σταθμός ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες Η/Μ εγκαταστάσεων και τοποθέτησης κυλιόμενων κλιμάκων.
Σταθμός ΑΡΕΤΣΟΥ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι Η/Μ εγκαταστάσεις και η επένδυση δαπέδων με κεραμικά πλακίδια.
Σταθμός ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής βιομηχανικών δαπέδων, εφαρμογής χρωματισμών και Η/Μ εγκαταστάσεων.
Σταθμός ΜΙΚΡΑ (Σταθμός & Διασταυρώσεις): Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης της βορειοδυτικής πρόσβασης του σταθμού, καθώς και οι εργασίες κατασκευής της πλάκας οροφής, της περιμετρικής μόνιμης επένδυσης και της πλάκας θεμελίωσης νοτίου φρέατος αερισμού στην 1η Διασταύρωση. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες Η/Μ εγκαταστάσεων στον σταθμό και κατασκευής των τοιχίων και της πλάκας οροφής του νοτίου φρεατίου αερισμού καθώς και της τοιχοποιίας στην 1η Διασταύρωση.
Σήραγγες ΤΒΜ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σιδηροδρομικής επιδομής (σκυρόδεμα πλήρωσης).

Print Friendly, PDF & Email

Φεβρουάριος 2019

Σταθμός ΝΟΜΑΡΧΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής επιχρισμάτων, εφαρμογής χρωματισμών, επένδυσης δαπέδων με πλάκες γρανίτη καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης θυρών.
Σταθμός ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής αποβάθρας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής βορείου φρεατίου αερισμού, τοιχοποιίας, επιχρισμάτων καθώς και οι εργασίες επένδυσης με κεραμικά πλακίδια και εφαρμογής χρωματισμών.
Σταθμός ΑΡΕΤΣΟΥ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή χρωματισμών καθώς και η επένδυση τοίχων με ινοτσιμεντοσανίδες και δαπέδων με πλάκες γρανίτη.
Σταθμός ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής αποβάθρας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τοιχοποιίας, επίχωσης και αποκαταστάσεων στην επιφάνεια καθώς και οι εργασίες σιδηροδρομικής επιδομής.
Σταθμός ΜΙΚΡΑ (Σταθμός & Διασταυρώσεις): Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επένδυσης δαπέδων με κεραμικά πλακίδια και με πλάκες γρανίτη στον σταθμό καθώς και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Σήραγγες ΤΒΜ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σιδηροδρομικής επιδομής.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Μεγέθυνση / Σμίκρυνση