Επέκταση προς Καλαμαριά

Επέκταση προς Καλαμαριά

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης επεκτείνεται προς τη Νομαρχία, την Καλαμαριά, την Αρετσού, τη Νέα Κρήνη και τη Μίκρα, με 5 νέους Σταθμούς και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Αναλυτικότερα, το έργο της κατασκευής της πρώτης επέκτασης προς Καλαμαριά δημοπρατήθηκε στις 6 Μαΐου 2009, ενώ η Σύμβαση επέκτασης υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2013 με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε, συνολικού προϋπολογισμού 518 εκ. €. (400 εκ. € αφορούν στην υπογραφείσα σύμβαση). Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» και  το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” και δανειοδοτείται από την ΕΤΕπ. Τον Ιούνιο του 2014 ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες του Σταθμού ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, στην επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, που αποτελεί το δεύτερο εργοτάξιο μετά από το φρέαρ εκκίνησης των ΤΒΜ (μετροπόντικα).

Επίσης, προβλέπονται οι υποδομές για τη μελλοντική επέκταση της Γραμμής προς Αεροδρόμιο, καθώς και η κατασκευή οργανωμένου χώρου Μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στον Σταθμό ΜΙΚΡΑ. Προγραμματίζεται παράλληλα και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.

Με τη λειτουργία της επέκτασης, θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 65.000 επιβάτες, μειώνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των μετακινούμενων οχημάτων, ενώ η απόσταση από το Σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να καλύπτεται σε μόλις 15 λεπτά. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά το Δήμο Καλαμαριάς, βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών.


Print Friendly, PDF & Email

Πρόοδος έργου

Νοέμβριος 2019

Σταθμός ΝΟΜΑΡΧΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.

Σταθμός ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εφαρμογής χρωματισμών στο επίπεδο τροχιών, επίχωσης περιβάλλοντος χώρου και αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ.

Σταθμός ΑΡΕΤΣΟΥ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μεταλλικών στοιχείων περιβάλλοντος χώρου.

Φρέαρ Πόντου: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή μόνιμης επένδυσης.

Σταθμός ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκαταστάσεων στην επιφάνεια.

Σταθμός ΜΙΚΡΑ (Σταθμός και Διασταυρώσεις): Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επίχωσης επιφάνειας στην 1η Διασταύρωση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες Η/Μ εγκαταστάσεων στον σταθμό Νομαρχία, Καλαμαριά, Ν. Κρήνη καθώς και στον σταθμό Μίκρα και την 1η και 2η Διασταύρωση.

Print Friendly, PDF & Email

Οκτώβριος 2019

Φρέαρ Κρήτης: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μόνιμης επένδυσης.

Σταθμός ΝΟΜΑΡΧΙΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής απολήξεων φρεάτων και εφαρμογή χρωματισμών σε αυτά. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης γρανιτών στην αποβάθρα και κατασκευής μεταλλικών στοιχείων, στον περιβάλλοντα χώρο.

Σταθμός ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ:  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επένδυσης χώρων κοινού με πλάκες γρανίτη και τοίχων με ινοτσιμεντοσανίδες.

Σταθμός ΑΡΕΤΣΟΥ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επίχωσης και αποκατάστασης στην επιφάνεια.

Σταθμός ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μεταλλικών στοιχείων και βαφών περιβάλλοντος χώρου. Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες τοποθέτησης γρανιτών στην αποβάθρα.

Σταθμός ΜΙΚΡΑ (Σταθμός και Διασταυρώσεις): Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης και ρύθμισης εξωτερικών κυλιόμενων κλιμάκων στον σταθμό. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επένδυσης τοίχων και εφαρμογής χρωματισμών στον σταθμό. Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες τοποθέτησης κεραμικών πλακιδίων, κατασκευής μεταλλικών στοιχείων και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στην 1η Διασταύρωση.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Μεγέθυνση / Σμίκρυνση